Лихва под един процент за жилищните кредити предлагат няколко банки

...
Лихва под един процент за жилищните кредити предлагат няколко банки
Коментари Харесай

Жилищните кредити в Турция паднаха под 1%

Лихва под един % за жилищните заеми оферират няколко банки в Турция, оповестява през днешния ден турският щемпел.

Държавната банка Зираат намали на 0,98 % лихвата си по жилищните заеми с падеж до 10 години и в оптимален размер от 500 хиляди турски лири (117 хиляди долара), оповестява в. " Хюриет ". Мярката влиза в действие от през днешния ден, заяви през вчерашния ден финансовата институция.

Решението идва след рекомендация, отправена от президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия стопански екип за облекчение на изискванията по заемите за недвижимо имущество. Ердоган разиска със свои сътрудници ограничения в стопанската система на среща в президентския замък в Анкара на 9 май.

Според информация на уеб страницата на банка Зираат месечната рента сега по тези заеми е от 1,23 %, отбелязва " Хюриет ".

Представители на бранша показват, че размера на лихвите по жилищните заеми е повишен напоследък до най-високото си равнище за последните осем и половина години.

" Лихвата падна под един %, " раздвижване " на пазара на парцели ", написа икономическият в. " Дюня " тази заран.

Темата отразява и " Миллиет ", който написа, че още три турски банки са последвали образеца на Зираат. Това са Халкбанк, Вакъфбанк и Шекербанк, които също намалиха лихвите по жилищните заеми на 0,98 %.

Средната сума, която теглят за жилище турците, е в размер на 300 хиляди турски лири (около 59 340 евро). При рента от 1,23 на 100 те връщат на банките 575 хиляди лири (около 113 700 евро). С понижаването на лихвите върнатата сума ще намалее на 511 хиляди турски лири (около 101 хиляди евро). Това значи, че жителите ще спестят 64 хиляди турски лири (около 12 600 евро), пресмята " Миллиет ".

Според " Дюня " мярката е била подхваната, откакто от началото на годината в продажбите на недвижими парцели в Турция е било записано закъснение. Вестникът прецизира, че съгласно изискванията на Шекербанк жилищният заем е с рента от 0,98 % при падеж до 60 месеца, а не както при останалите банки - 120 месеца.

Очаква се стъпката на банките да спомага за възкръсване в бранша на недвижимостите, отбелязва " Дюня ".

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР