LightSail 2, малък космически кораб, задвижван от слънчевите лъчи, успешно

...
LightSail 2, малък космически кораб, задвижван от слънчевите лъчи, успешно
Коментари Харесай

Космически платноход пътува над Земята

LightSail 2, дребен галактически транспортен съд, задвижван от слънчевите лъчи, сполучливо се разпростра и в този момент лети на ниска орбита над Земята (Low Earth Orbit или LEO). Създаден от The Planetary Society, съдружие с нестопанска цел, учредено от Карл Сейган, LightSail 2 е първият управляем безоблачен платноход, пуснат в LEO.

Дружеството следи LightSail 2 на своя уеб страница. Космическият транспортен съд задвижван от него е CubeSat, дребен спътник, който демократизира потреблението и проучването на близкия космос до опцията да бъде сполучливо финансиран от обособени групи и организации, както е казусът тук. Пуснат в космоса с ракета SpaceX на 25 юни, галактическият транспортен съд плава в кръгова орбита на към 720 км над Земята.

С тегло единствено 11 кг, мощността на LightSail 2 идва от неговото платно, което се разпъва до повърхност по-голяма от 100 квадратни метра. Платното захваща постепенно, само че непрекъснато фотоните, освободени от Слънцето, а LightSail 2 се възползва от околната среда в която изцяло липсва гравитация и има доста лимитираното търкане в празното пространство.

Това е остаряла фантазия. „ Тя в действителност датира от 1600-те години “, съобщи генералният шеф на Planetary Society Бил Най на конференция. „ Йохан Кеплер, индивидът, на който са наречени законите на планетарните придвижвания, следи Халеевата кометата, още преди да е получила това име. Той допуска, че всичко, което предизвиква образуването на опашката й, би трябвало да е нещо, което идва от слънцето.

„ Кеплер предвижда, че един ден смели хора ще плават из празното галактическо пространство “, прибавя Най. „ Това е в действителност сантиментална визия. “

Все отново LightSail 2 не се зарежда единствено и напълно от фотоните на Слънцето. Има и няколко слънчеви панела, които преобразуват силата на звездата в електричество, с цел да проработят другите детектори, жироскопи, магнитометри и прочие принадлежности, които „ употребяват магнитното поле на земята, с цел да вършат дребни промени в ориентацията на галактическия уред “, споделя Брус Бетс, основният академик на „ Планетарното общество “ и управител на програмата LightSail, на конференция. Най-важното е, че електричеството също по този начин ще зарежда връзките на LightSail 2 със Земята.

Въпреки електричеството, LightSail 2 си е главно слънчево корабоплаване. Това е най-чистата форма на галактическо пътешестване, която в миналото е била проектирана – тя може също да бъде от решаващо значение за бъдещите междузвездни полети.

„ Единственият метод, по който това може да стане, съгласно сегашните ни разбирания и познания, е със слънчево платно “, споделя Ной на конференцията. „ Избутване на платнохода с лазерна светлина, може би от лазери на Земята или има оферти да се сложат лазери на Луната, с цел да избутват слънчевото платно.

Планетарното общество няма проекти за следваща задача след LightSail 2, само че няколко други организации се стремят да ги последват. Има и екстравагантни начинания за пробив, които желаят да употребяват слънчеви платна за междузвездно пътешестване до Алфа Кентавър.

От НАСА обмислят сходен метод с програмата Скаут. CubeSat, създаден взаимно от Центъра за галактически полети на НАСА и Лабораторията за реактивни мотори, е „ роботизирана разследваща задача “, която ще изследва метеорити и ще дефинира дали те заслужават бъдещо човешко внимание, както и дали съставляват бъдещи рискове за човешки задачи. „ Соларното платно на Скаут ще употребява непрекъснатото лъчение на слънцето с цел да стигне CubeSat към целевия метеорит по време на почти двегодишното му пътешестване “, споделят от НАСА.

Малко евентуално е обаче, слънчевите платноходи да се трансфорат в преобладаващо средство за галактически пътувания. Но те несъмнено, може да станат постоянна част от микса, дружно с плазмените мотори и други по-чисти способи за задвижване. С от ден на ден компании и държавни управления, които възнамеряват пътувания през звездите, една от най-старите хрумвания за галактически пътувания може да получи подтик за нов живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР