Лигърът е легендарно същество, което има статуса на легенда и

...
Лигърът е легендарно същество, което има статуса на легенда и
Коментари Харесай

Лигърът – перфектен хищник, който не може да вирее в дивото

Лигърът е именито създание, което има статуса на легенда и доста дълго време се смяташе, че не може да съществува. Противно на груповото мнение – съществува. Както мнозина знаят, това е хибридно създание, основано напълно с кръстоска сред типовете. Лигърът е комбиниране сред тигър и лъв. Първите появи на тази котка са документирани някъде през XIX век, когато английските офицери решили да проеверят дали животните могат да се съчетават. Изпълнението се е случило в Индия, до момента в който е към момента колония на короната. През 1799 година съумяват да създадат сполучлива кръстоска сред тигрица и лъв.

Тигрицата съумява да роди три дребни лигърчета. Успехът е толкоз необикновен за бойците, че опитът се повтаря и част от дребните съумяват да стигнат даже двореца на кралица Виктория. На някои от нейните картини може да бъде видяна в компанията на тъкмо това животно. С предаването на знанията по отношение на развъждането, лигърът стартира да става много известно животно и все по-често се среща някои зоо паркове в Южна Африка. Едва през 30-те години на XX век ще бъде обещано и публично име на типа – лигър. Днес въпросното животно участва в зоо паркове в съвсем всяка страна, имайки поради доста облекчените благоприятни условия за основаването му. Интересите към лигъра са особени. Това е най-голямата котка в света, само че за положително или неприятно не може да съществува свободно в природата.

Кръстоската на гените прави това животно доста по-тежко от своите родители. Скоростта му на бягане е към 80 км/ч, а обичаното ядене е еленско или свинско месо. Говорейки за огромни размери, Херкулес се счита за един от най-големите представители на този тип – тежи повече от 400 кг. По майчина линия взимат любовта към водата и доста постоянно забавляват посетителите в зоо парка, до момента в който прекарват времето си във водата.

 gettyimages-632159616-594x594

Като изкуствено основан тип, лигърът има своите проблеми. Женските лигрици да вземем за пример могат да бъдат оплодени, само че за сметка на това мъжките доста постоянно са стерилни и срещат усложнения при естественото размножаване. Освен това не би трябвало да забравяме, че нормално в генетиката се изискват доста години, преди типът да се развие изцяло. Странната композиция от хормони и генетични белези подсигурява шансове за възпроизводство единствено в случай че съчетанието е сред женски лигър и мъжки лъв. Друг проблем на тази порода е, че бебетата се израждат само посредством цезарово сечение заради по-сериозните си размери. В международен мащаб може да се открият към 100 представителя на породата.

Повечето могат да бъдат открити в Русия, Китай и Съединени американски щати. Поради сериозните генетични промени, тези котки са обречени да страдат от проблеми на костната система. Гигантизмът е постоянно срещан проблем измежду животните. Изложени са на риск от ракови болести, проблеми с органите, както и неврологични затруднения. Повечето ветеринари са на мнение, че въпросните болести са известни и при вярно гледане ще превъзмогнат сходни главоболия. Този див звяр живее сред 20 и 25 години при вярно развъждане.

 gettyimages-632159626-594x594

Пускането на сходен див звяр може да промени напълно животинския свят и затова учените се въздържат от такава маневра. Имайки поради обществената им обязаност, множеството умерено виреят измежду лъвовете, а размерите им подсигуряват, че в никакъв случай няма да бъдат нападнати от друго животно. Причината към момента да не са пуснати назад в дивата природа е фактът, че не могат да се развъждат и това ще понижи доста броят им. Относно прехранването им, този див звяр може да се движи бързо и има задоволително мощ да поваля бивол за секунди. В природа сега мъчно може да бъде открит различен див звяр, който да му противодейства.

Друга забавна вариация на тази порода е тигролъвът. Въпросният тип се получава при превръщане на кръстосаните животни – мъжки тигър и женски лъв. Разликите сред тигролъва и лигъра се показват в размерите и обстоятелството, че лигърът има по-изявени черти на козината за разлика от тигролъва. Тигролъвовете пък наподобяват в муцуната повече на тигър, в сравнение с лъв. Поради компликацията на кръстосване и основаване на качествено потомство, въпросният тип се среща в едвам 9 страни.

Заглавна фотография: By Hkandy – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2567702

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР