Lidl представя факторите за пълноценен живот на българите преди и

...
Lidl представя факторите за пълноценен живот на българите преди и
Коментари Харесай

Епидемията накара българина да се фокусира върху истински важните неща за пълноценен живот

Lidl показва факторите за пълностоен живот на българите преди и по време на изключителното състояние
14 май 2020 година, София. Кризата докара до преподреждане на групите фактори, определящи пълноценния живот на българина – на напред във времето като най-значими той показва връзките с хората – семейство, близки и другари. Парите, които за последните три години постоянно са били преди всичко по значение, към този момент са изместени и слизат на четвърто измежду тестваните седем групи фактори. В изискванията на рецесия за българина доста пораства смисъла на образованието и рекреацията, само че тя още веднъж е в тясна връзка с връзките – срещи и другарство с другари. Интернетът става витално значим за всички – за връзка, информиране, образование. Кризата кара българина да бъде по-фокусиран и рационален. Той пести, чете повече и отделя време за другарство със фамилията. Разбираемо здравето също бележи смяна в позитивна посока, въпреки и с по-нисък растеж. Това са единствено част от резултатите от представително проучване* за факторите на пълноценния живот на българина, което Лидл България организира за трета година благодарение на Прогрес консулт.
„ Тази година обичайното ни изследване бе извършено в края на януари. Ситуация с оповестеното изключително състояние обаче фрапантно промени живота на всички ни, което наложи да повторим проучването, този път по време на рецесията. За нас беше доста забавно да следим по какъв начин българинът прави оценка значимите за него неща преди и по време на епидемията. За благополучие резултатите демонстрират доста позитивни промени, които приказват, че българинът цени същински стойностните неща. Ние като компания споделяме тези полезности и продължаваме да работим в тази посока по метод, който да способства оптимално за пълноценния живот на нашите клиенти и чиновници, даже и в обстановки като тази “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.
Проучването изследва смисъла на 82 индикатора, разграничени в 7 категории – здраве, рекреация, връзки, пари, специалност, обучение и цели. На тази база се пресмята и Индекс за пълностоен живот, който демонстрира до каква степен качеството на живот на българина дава отговор на неговите упования.

„ Като цяло резултатите демонстрират, че новата обстановка мощно е повлияла върху подредбата на главните фактори, определящи пълноценния живот на българина. Но още по-важното е, че съвсем всички бележат нарастване и смисъла им нараства. Това демонстрира, че българинът е станал по-фокусиран и изчерпателен, а рецесията го е предиздвикала да се вгледа повече в живота, да мисли повече върху значимите неща. Най-голямо нарастване се следи в две групи фактори – тези, свързани с образованието и със свободното време и почивката, които систематизирано дефинираме като рекреация. Това е директният резултат от наложената обществена изолираност, който ясно демонстрира, че хората стартират да схващат повече всекидневието на децата и образователния развой, а въпреки това да ценят повече общуването с другите и природата “, разяснява Росен Кутелов, изпълнителен шеф на Прогрес Консулт.
Изключително забавно е придвижването на фактора обучение . За последните три години, директно преди изключителното състояние, това беше единствената от седемте групи фактори, която означи спад по отношение на предходните години. Два месеца по-късно обаче се оказа, че тъкмо образованието пораства най-значително всред всички изследвани 7 групи фактори, като смисъла му се усили с 10,5%. Покачването на тежестта на образованието е директно обвързвано с всеобщото утвърждение на онлайн образованието , което се приема като свястно и позитивно от 82,5% от запитаните, до момента в който едвам 17,6% от хората отхвърлят смисъла му.


Социалната изолираност не се отразява на 59,1% от запитаните и те не регистрират смяна в връзките с околните си. За 35%, в по-голяма или по-малка степен, смяната е към по-добро и едвам 5,8% показват, че затварянето у дома е влошило връзките в фамилията. Заради променените привички по време на обществената изолираност, 26% от интервюираните правят оценка като пълноценно другарство удоволствието да подготвят храната дружно с околните си.


Интересен резултат от тазгодишното изследване е желанието за независимост и самостоятелност – фактор, който тази година влиза в топ 10, изкачвайки се с цели 10 позиции в класацията. То се свързва директно и с желанието за финансова самостоятелност и финансова обезпеченост , които като самостоятелни фактори се изкачват се надлежно от 11-то и 9-то място през 2018 година до 5-то и 7-мо през 2020 година Любопитен факт е обаче, че всеки 5 от интервюираните по време на изключителното състояние декларира, че е склонен свободата му да бъде лимитирана поради карантината колкото е нужно.


*За изследването
1. Динамика във факторите за пълностоен живот и показателя на пълноценния живот - национално представително за популацията на България маркетингово изследване, извършено измежду 1000 респонденти – януари 2020 година, Прогрес консулт.
2. Фактори за пълностоен живот на българите - в параленост сред представителни за пълнолетното население маркетингови изследвания, направени в интервалите директно преди и след оповестяване на изключителното състояние в страната – април 2020 година, Прогрес консулт.
За Лидл България 
Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни артикули в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и участва в 32 страни. В България Lidl започва своята активност през 2010 година Днес компанията има 101 магазина в 48 града и близо 3000 чиновници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР