["Лидл България"] За трета поредна година Лидл България финансира безвъзмездно

...
["Лидл България"] За трета поредна година Лидл България финансира безвъзмездно
Коментари Харесай

"Лидл България" финансира безвъзмездно със 155 хил. лв. 22 проекта на граждански организации

[ "Лидл България "] За трета поредна година " Лидл България " финансира безплатно планове на цивилен организации. Този път поддръжката от самодейността " Ти и Lidl за по-добър живот " е със 155 хиляди лева за 22 неправителствени сдружения в 25 обитаеми места в страната. Всеки от финалистите ще получи до 10 000 лева, с цел да реализира концепцията си.

Грантовата стратегия се извършва в партньорство с фондация " Работилница за цивилен начинания " и Българския дарителски конгрес. Търговската верига образува бюджета за " Ти и Lidl за по-добър живот ", като в избран интервал от време отделя по 3 стотинки от всеки касов бон.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отличените планове са в

четири предпочитани тематични области:

образование; околна среда; деен метод на живот; просвета и историческо завещание.

Тази година са наградени седем плана, свързани с обучение. С парите от премията Народно читалище " Зора 1860 " - Сливен, ще провежда курсове по осведомителна просветеност за възпитаници и пенсионери, детска лятна занималня и образование за обучители по финансова просветеност. Природо-математическата гимназия в Силистра ще оборудва стая по роботика в учебното заведение, а учебното настоятелство в 131 СУ " Климент Аркадиевич Тимирязев " в столицата – съвременен информативен център.

Екипът на " Български географски портал - Географ БГ " възнамерява да даде настояща професионална подготовка на 80 учители посредством модерни арт технологии. " Обсерватория за хрумвания 2D " - Габрово, ще сътвори интерактивен слънчев парк, който ще помогне на децата от града да покачат информираността си за значими проблеми, свързани с околната среда.

В двора на столичната детска градина №59 " Елхица " ще бъде основана мултисензорна просветителна градина, която ще улесни връзката на децата с природата. Младежите от " Враца програмен продукт общество " ще изградят център по цифрови изкуства в града, в който ще образоват искащи за работа в дизайн организации.

В тематичната област " Околна среда " тази година са отличени четири плана. Екипът на Народно читалище " Просвета 1909 " в Пловдив ще създаде уеб страница и осведомителни пана за запазване и разпространение на щъркелите в Белозем, а също така ще провежда национална среща на селата с висока бройка на щъркели в България.

Сдружение " Природен парк Сакар " - с. Левка, Свиленград, ще предприеме дейности за увеличение числеността на белошипата ветрушка (малък сокол) и за разпространяването на птиците и в други територии на страната.

Инициативата " Младежи за запазване на Синия Дунав " на " Дунавски клуб " - Силистра, е за възстановяване достъпа до информация за чистотата на водите на река Дунав в акваторията на града. Фондация " Кентавър арт " - Пловдив, ще сътвори клуб за водни завършения и спорт и ще провежда 10 събития, свързани с река Марица.

Осем са отличените планове, свързани с " Култура и историческо завещание ". Клуб " Отворено общество " - Стара Загора, ще насочи средствата за интерактивен екскурзовод и модерно арт пространство в къщата-музей на Гео Милев. Екипът на Народно читалище " Дружба-1898 " - Дуранкулак, Добрич, възнамерява да обнови и модернизира помещението, в което се съхранява историята на селото. Народно читалище " Искра " - Казанлък – ще документира изчезващото архитектурно завещание, като снима старите къщи в грда и провежда фотоизложба по време на Празника на розата през 2020 година

Сдружение " Бъдеще за Никюп " - с. Никюп, Велико Търново, ще резервира и експонира писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис пъкъл Иструм. Писмото е запечатано за поколенията върху камък. Надписът е открит през 1923 година, натрошен на части и със следи от огън. Посланието му е от огромно значение и за историята на един от най-добре непокътнатите антични градове в страната - Никополис пъкъл Иструм, и за Римската империя като цяло.

Фондация " Подобри " - Шумен, ще провежда графити пленер с едни от най-изтъкнатите български графити актьори, с цел да обнови здания в града и да покаже опциите на това улично изкуство.

Народно читалище " Емануил Васкидович – 1886 " - Мелник, възнамерява да сътвори електронен гид за разпространение на забравени исторически, архитектурни и естествени обекти в града. Сдружение " Общност за демократично обучение " ще сътвори анимационен филм за хан Тервел, предопределен за детска публика. За екипа това е трети филм с историческа тема от поредицата за Първото българско царство.

Народно читалище " Христо Ботев 1872 " - Нови пазар, ще цифровизира архива, с цел да резервира културното и историческото завещание на града.

В тематичната област " Активен метод на живот " са отличени три плана. В СУ " Л. Каравелов " - гр. Добрич, ще бъде построена комбинирана спортна площадка за фитнес, която ще се употребява освен от учениците, само че и от децата в детските градини в региона. Безопасна мултифункционална спортна площадка ще бъде построена и в 122-ро учебно заведение " Николай Лилиев " в София. А Фондация " Биоразнообразие " ще сътвори безвъзмездни интерактивни онлайн карти на пешеходни и веломаршрути в Беласица.

Инициативата до момента

" Ти и Lidl за по-добър живот " е определяна като най-голямата в страната грантова стратегия на частен корпоративен донор за цивилен организации. В трите издания на самодейността комерсиалната верига е финансирала с 545 хиляди лева общо 73 плана в 44 обитаеми места.

Най-многобройни са отличените начинания в региона на образованието - 31. Петнадесет от получилите поддръжка планове са в региона на културата и историческото завещание, 14 поддържат дейния метод на живот, а 13 са свързани с запазване на околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР