Лидерски срещи в парламента ще има, само когато всички осмислят

...
Лидерски срещи в парламента ще има, само когато всички осмислят
Коментари Харесай

Срещи в НС: Ще намерят ли политиците вариант за правителство?

Лидерски срещи в Народното събрание ще има, единствено когато всички осмислят и узреят за концепцията да поддържат кабинет с първия мандат-това съобщи в коридорите водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. В също време в Народното събрание продължиха срещите сред първата и втората политически сили откакто " Продължаваме промяната - Демократична България " се върнаха на масата на диалозите. ГЕРБ-СДС се срещнаха и с " Възраждане ".

Още сутринта водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира като добър знак връщането на обединението ПП-ДБ в договарянията за управническа стратегия. В същото време, обаче, Борисов сподели, че след вчерашните диалози с останалите парламентарно-представителни групи се е схванало, че няма по какъв начин да бъде подсилен втори мандат. Той прикани да бъде подсилен първия и насочи " финален късмет " към ПП-ДБ да се откажат от " арогантността си ". Кирил Петков разяснява думите му, като сподели, че те нямат да се откажат от позицията си да не поддържат ГЕРБ по никакъв метод, само че са подготвени да вземат участие в диалози за управническата стратегия и очерта пътищата.

" Категорично е ясно, че с втория мандат държавно управление не може да има. Вероятността е нула. Илюзиите на сътрудниците от Политическа партия и Демократична България се свеждат до това, че ще бъде един провален мандат. Добър ход е, верен ход е да продължим диалога с тях. И тук не е значимо дали те дали ние, думичката е дружно, тъй като единствено това избавя България от злополуката и пропастта, към която летим и тя ще влезе в тази бездна в средата на юни. Имаме финален късмет да се откажат от своята надменност, непоследователност, недоумение, за това, че са 64 депутати няма по какъв начин да ти дадат безспорната власт. Личности могат да дадат и Политическа партия, и Демократична България. Като споделям, аз не се греша на никой. Ако ние не се договорим за постоянното ръководство ще сложа мандата на масата ще кажа: ето, празни кутийки имаме ли хора да ги напълним и да изкараме 3 месеца дружно или нямаме ", сподели Борисов.



" Ако махнем целия спектакъл, първият мандат е на ГЕРБ. Пред ГЕРБ има три избора - вид едно с Движение за права и свободи, вид две отиваме на избори, рискуваме, трети избор е доста елементарен - поддържат държавно управление с втория мандат, в случай че имат рецензии, няма проблем, само че към този момент е време да кажат кой от тези три действителни избора могат да създадат. Толкова е просто. Или споделят - вършим държавно управление с Движение за права и свободи, или губим историческо време ", сподели Кирил Петков.



На въпрос дали ще желаят поддръжката на Движение за права и свободи, Петков сподели, че в случай че имат градивни хрумвания, са подготвени да я изискат.

Малко по-късно в пленарната зала, за първи път като народен представител в 49-тото Народно събрание, Бойко Борисов приказва от парламентарната естрада. Оттам той прикани депутатите да поддържат кабинет с техния мандат. От Българска социалистическа партия дефинираха ГЕРБ-СДС като " шарлатани, които не са поставили нищо черно на бяло на масата ".

" В случая да се обърна към всички нас, благодаря на министрите, че са пристигнали. Информацията за нас жестоко е шокираща. Днес можеше да има тук министри излъчени. Ние си тупаме парламентарно време, ще изберем комисии и ще се забележим другата сряда. А с самоувереност задаваме въпроси. Какво ще им създадем, в случай че те не дойдат - ще им желаяме оставката? Абсурдността на това, което вършим. Благодаря на Демерджиев, че е пристигнал да излъчим кабинет и ние да носим отговорност ", сподели Бойко Борисов.

" Уважаеми господин Борисов, това за което призовавате зависи единствено от вас. Изяснете си за вас какво оферирате? Изгубихте 1 месец в извъртане - дайте си Министерски съвет, о, не ми харесва. Най-малко вие може да апелирате за държавно управление. Кажете. Излезте мъжки и кажете ", сподели Корнелия Нинова.

" Настояваме в най-кратък период да се изберат комисии, ръководители на комисии и да стартира Народно събрание да работи ", сподели Николай Денков.

Продължиха срещите на ГЕРБ-СДС. Днес те се срещнаха с " Възраждане " и получиха явен отговор - остарялата позиция на " Възраждане ", че те няма да поддържат никакъв различен кабинет в границите на този парламент, с изключение на препоръчан от тях.





Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР