Лидерите в Централна и Южна Америка ще изпълнят обещанието си

...
Лидерите в Централна и Южна Америка ще изпълнят обещанието си
Коментари Харесай

Галапагос и Коста Рика създават подводна „океанска магистрала“

Лидерите в Централна и Южна Америка ще изпълнят обещанието си за основаването на чисто нова автомагистрала.

Но тя няма да се употребява от хора, а от... риби.

През януари президентът на Еквадор Гилермо Ласо подписа декрет за основаването на новия морски резерват на Галапагос, уместно наименуван Hermandad, или „ Братство “. Новият резерват уголемява общата предпазена морска зона в архипелага с 45 %, като я води от 132 998 квадратни км на 192 998 квадратни км.

Това я прави два пъти и половина по-голяма от пощта на американския щат Мериленд и три пъти размера на Белиз, оповестява T+L.

На тържественото сключване участваха и президентът на Колумбия Иван Дуке Маркес, външните министри на Панама и Коста Рика, както и някогашният американски президент Бил Клинтън.

„ Има места, които са оставили отпечатък в историята на човечеството и през днешния ден имаме достойнството да бъдем на едно от тях “, сподели президентът Ласо при подписването. „ Тези острови, които ни приветстват, ни научиха на доста неща за себе си. Така че, вместо да се държим като безспорни господари на тези земи и морета, не би трябвало ли да действаме като техни бранители? “

Това обаче не е краят на природоопазването в района. Новата морска зона е единствено част от по-големия проект за основаване на връзка с "океанската автомагистрала " с Кокосовите острови в Коста Рика - миграционен път, употребен от милиони морски костенурки и скатове, който в последна сметка ще свърже двата морски обекта от международното завещание на ЮНЕСКО.

Той също по този начин ще помогне за отбраната на няколко сериозно застрашени типа, в това число акули чук и китови акули.

Дългосрочната цел е "океанската автомагистрала " да минава през Еквадор, Колумбия, Панама и Коста Рика, чиито водачи се ангажираха да основат морски кулоар за Източния тропически тихоокеански район сред своите страни по време на срещата на върха COP26 в Глазгоу през 2021 година

Новата предпазена зона ще разреши на туристите да се насаждават на величието на океана генерации наред.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР