Лидерите са провели среща в Брюксел в понеделник сутринта, след

...
Лидерите са провели среща в Брюксел в понеделник сутринта, след
Коментари Харесай

BBC: Посланиците на ЕС не успяха да сключат споразумение за петролни санкции

Лидерите са провели среща в Брюксел в понеделник сутринта, откакто не съумяха да намерят път напред по шестия пакет от наказания в неделя вечерта.

През последните седмици бяха разисквани разнообразни разновидности - с най-новия компромисен проект, ориентиран първо към морския петрол и оставянето на тръбопроводите за по-късно.

Длъжностните лица се надяваха да реализират съглашение до понеделник следобяд, когато водачите на Европейски Съюз ще се съберат в Брюксел на изключителна среща на върха. Макар че е малко евентуално да реализират прогрес по доста подробните механически аспекти на предложенията и даже не е съответно в дневния ред - някои страни членки може да издигнат въпроса, в стаята или двустранно.

Президентът на Украйна Зеленски също би трябвало да се включи в срещата на върха.

Миналата седмица той изрази отчаяние от закъсненията: „ Но от кое място тези, които блокират шестия пакет, са получили толкоз доста власт? “

Докато страни без изход на море като Словакия и Чешката република желаеха по-дълги интервали на поетапно прекъсване, заради зависимостта им от съветския тръбопроводен нефт, Унгария е необятно обсъждана като съществена спънка пред договорката.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан написа до Европейския съвет предходната седмица, заявявайки, че счита, че петролните наказания не би трябвало даже да се разискват от водачите, защото това единствено ще подчертае раздялите. Унгарското държавно управление съпостави възбраната за нефт с стартирането на нуклеарна бомба върху стопанската система си.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР