Лидерите от НАТО загърбиха публичните обиди - вариращи от нарушители

...
Лидерите от НАТО загърбиха публичните обиди - вариращи от нарушители
Коментари Харесай

Лидерите от НАТО заедно срещу заплахата от Русия, готвят се за възхода на Китай

Лидерите от НАТО загърбиха обществените обиди - вариращи от " извършители " до " мозъчна гибел " и " лицемерен " - и на срещата на върха по случай 70-годишнината на алианса заявиха, че ще застанат дружно против общата опасност, произлизаща от Русия, и ще се приготвят за възхода на Китай.

Официални лица настояха, че срещата е била триумф: най-много тъй като турският президент Реджеп Ердоган отстъпи от опасността си да блокира проектите за защита на Северна и Източна Европа, в случай че съдружниците не разгласят кюрдските бойци в Сирия за терористи.

Но самата среща стартира и приключи с замяна на хапливи реплики, будещи удивление даже в ерата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който при идването си назова френския си сътрудник " озлобен ", а на изпроводяк назова канадския министър председател " лицемерен ", откакто от включен микрофон се чу по какъв начин канадецът му се присмива.

" Успяхме да преодолеем разликите си и да продължим да изпълняваме обещанията си по отношение на главната ни задача, която е взаимната отбрана ", съобщи на конференция постоянно оптимистичният общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В заключителното официално съобщение на 29-те водачи от алианса се споделя: " Агресивните дейности на Русия съставляват опасност за евроатлантическата сигурност; тероризмът във всичките си проявления остава непрекъсната опасност за всички нас ".

За половиндневната среща на върха в голф комплекс в покрайнините на Лондон още през цялото време беше ясно, че ще бъде сложна. Официалните лица се надяваха да избегнат шумните кавги, с които беше съпроводена миналогодишната им среща, когато Тръмп изрази неодобрение, че съдружниците не поемат своя дял от финансовата тежест на груповата сигурност.

Тазгодишната среща беше усложнена от Ердоган, който предприе навлизане в Сирия и купи съветски ракети макар възраженията на съдружниците си, и от френския президент Еманюел Макрон, който в изявление предишния месец дефинира тактиката на алианса като мозъчна гибел.

За публиката изглеждаше, че нещата са по-зле от предстоящото още от вторник, когато Тръмп назова изявлението на Макрон " доста, доста злобно " и дефинира харчещите незадоволително за защита измежду съдружниците като " извършители " ( " неточни платци " ) - разбиране, което съгласно публични лица Тръмп е употребявал още един път и при закрити врата на самата среща.

На приема в Бъкингамския замък във вторник вечерта канадският министър председател Джъстин Трюдо бе заловен от камера дружно с Макрон и сътрудниците си от Англия и Холандия Борис Джонсън и Марк Рюте да осмива дългите медийни изяви на Тръмп. " На хората от екипа му им увиснаха ченетата ", сподели Трюдо.

Тръмп съобщи, че канадският министър председател е неудовлетворен, че е бил компрометиран от него, че не заплаща своите 2 % от брутния вътрешен артикул за разноските на НАТО. " Той е лицемерен ", сподели Тръмп за своя северноамериканския си комшия.

Но на конференция след срещата на върха Трюдо съобщи, че в изявлението си за " увисналите ченета " е имал поради непредвиденото известие на президента на Съединени американски щати, че идната среща на върха на Г-7 ще бъде в Кемп Дейвид. Канадецът добави, че не е желал да обиди никого.

" Вчера имахме прелестна среща с президента ", сподели той.
Вчера, към този момент към края на форума, Тръмп реши да не дава заключителна конференция, заявявайки, че към този момент е приказвал задоволително, дори е коментирал идните избори във Англия, въпреки че беше споделил, че не желае да го прави.

Въпреки разногласията формалните лица обявиха, че на срещата са били взети значими решения, в това число за съглашение за гарантиране на сигурността на връзките, включително във връзка с новите далекосъобщителни мрежи от пето потомство. Съединени американски щати желаят да бъде неразрешено съдружниците да купуват техника от най-големия международен производител на телекомуникационно съоръжение, китайската компания " Хуавей ".

" Наистина считам, че това е риск за сигурността, това е заплаха за сигурността ", съобщи Тръмп в отговор на въпрос за " Хуавей ", въпреки че в лидерската декларация компанията на беше посочена.

" Разговарях с Италия и те наподобява няма да пристъпят към (подобна сделка). Говорих и с други страни, и те няма да го създадат ", сподели той за договорите с " Хуавей ".

Преди срещата Джонсън - английският хазаин, който избра да заобикаля всевъзможни обществени появи с Тръмп поради изборите другата седмица - прикани към единение, заявявайки, че това, което сплотява изкования във Англия алианс, е повече от това, което го разединява.

На въпрос за " Хуавей " Джонсън отговори, че е значимо да има баланс сред вложения и сигурност, допълвайки, че Англия няма да взима никакви решения, които да се разминават с позициите на нейните съдружници в областта на разузнаването.

" Не можем да вземаме решения в ущърб на извънредно значимата за нас национална сигурност ", сподели той. " Нито можем да ощетяваме качествата си за съдействие с нашите извънредно значими сътрудници в областта на сигурността от " Петте очи " (разузнавателния съюз сред Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ) - точно от тези правила ще се ръководим при вземането на решението ни за " Хуавей ", добави той.

Макрон не отстъпи от рецензиите си към тактиката на НАТО, заявявайки, при идването си за срещата, че е значимо водачите да разискват проблемите намерено, в случай че ще търсят решения.

" Смятам, че е наша отговорност да повдигаме въпроси, по които имаме разлики, които биха могли да ни навредят, и да проведем същински стратегически диспути ", сподели той. " Тези диспути започнаха, тъй че аз съм удовлетворен ", добави Макрон.

Едно от главните недоволства на Макрон е, че Турция, членка на НАТО от 1952 година и извънредно значим съдружник в Близкия изток, работи все по-едностранно, предприемайки навлизане в Сирия и купувайки съветските системи за противовъздушна защита С-400.

В коментар пред представителите на медиите Столтенберг съобщи, че въпреки Русия да е опасност, НАТО желае да има градивен разговор с нея. За Турция той добави, че системата С-400 по никакъв метод не е съвместима с защитата на алианса.

Франция и Германия също по този начин завоюваха поддръжка за стратегически обзор на задачата на НАТО. Алиансът ще сътвори група от " мъдреци ", която ще изготви разбор по какъв начин да се нарежда организацията в бъдеще. Сред разновидностите е изместване на фокуса от Източна Европа към заканите в Близкия изток и Африка. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР