Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в

...
Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в
Коментари Харесай

След срещата на Г-20: Само САЩ не подкрепят Парижкото споразумение за климата

Лидерите от Г-20 подписаха в края на срещата си в Буенос Айрес финално официално съобщение, в което дават обещание да поправят международната комерсиална система. Всички страни от Голямата двадесеторка без Съединени американски щати потвърдиха поддръжката си за Парижкото съглашение за климата.

 © Българска телеграфна агенция
Залата избухна в овации, когато водачите от Г-20, в това число президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, подписаха декларацията в края на двудневната среща.

Финалното официално съобщение, което стана допустимо с помощта на взаимни отстъпки по основни противоречиви въпроси, признава дефектите в световната комерсиална система и приканва за реформиране на Световната комерсиална организация (СТО). То обаче не загатва протекционизма поради съпротивата на Съединени американски щати.

Споразумението беше реализирано след сложни договаряния, траяли цяла нощ. Основна спънка бяха позициите на Съединени американски щати, които се отдръпнаха от Парижкото съглашение за климата и влязоха в търговски разногласия с редица страни от Г-20, в това число с Китай.

С необикновен интерес се чака работната вечеря на американския президент и китайския му сътрудник Си Цзинпин. Срещата ще стартира в 17.30 ч. (22.30 ч. българско време), заяви Белият дом, представен от Ройтерс.
 Форумът Г-20: Търговски връзки и военни спорове на фокус в лидерските срещи Форумът Г-20: Търговски връзки и военни спорове на фокус в лидерските срещи
Втори и финален ден от срещата на върха на страните от Г-20. В Буенос Айрес водачите на 20-те най-могъщи стопански системи се събраха, с цел да търсят решен...

На фона на различията сред страните по някои " горещи тематики ", излизането с обща декларация акцентира тяхното предпочитание да покажат, че форумът е сполучлив, отбелязва ДПА. Агенцията показва някои основни взаимни отстъпки и области на различия.

- Държавите от Г-20 се договориха да " възобновят (своя) ангажимент да работят дружно за възстановяване на един учреден на правила интернационален ред ". Тази дефиниция беше възприета като отстъпка от страна на Съединени американски щати.

- Държавите се съгласиха, че бежанските рецесии по света би трябвало да бъдат уреждани посредством справяне с аргументите за тази насилствена миграция, в добавка към ангажимент за отговаряне на филантропичните потребности на хората, принудени да изоставен своя дом.

- Изявлението не включва заричане за отбягване на комерсиалния протекционизъм. Също по този начин не се загатва за почтени търговски практики.

- Страните се съгласиха да проведат " нужните промени " на Световната комерсиална организация.

- По въпроса за климата, финалното официално съобщение отбелязва, че Съединени американски щати удостоверяват отдръпването си от Парижкото съглашение за климата, реализирано през 2015 година Останалите страни от Г-20 дадоха обещание да " продължат да се пробват да се оправят с климатичните промени и по едно и също време с това да предизвикват устойчивото развиване и икономическия напредък ".

- Поети бяха също така задължения за гарантиране на една здрава и постоянна интернационална финансова система, в това число с данъчни политики и ограничения против прането на пари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР