Лидерите от Европейския съюз се събират на двудневна среща в

...
Лидерите от Европейския съюз се събират на двудневна среща в
Коментари Харесай

Евролидерите решават кой да заеме топ постовете в ЕС


Лидерите от Европейския съюз се събират на двудневна среща в Брюксел. Те би трябвало да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската работа за външна активност и Европейския съвет. България е показана от премиера Бойко Борисов.

С максимален интерес се чака решението кой ще бъде идващият ръководител на Европейска комисия. Европейският съвет може да избере име от листата на предварителните водещи претенденти, само че има право да направи и друго предложение.

В поканата си към европейските водачи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск споделя, че е " внимателен оптимист " за реализиране на единодушие за разпределението на топ позициите.

Решението обаче би трябвало да бъде взето преди първото съвещание на новоизбрания Европейски парламент. То е планувано за началото на юли и на него евродепутатите ще изберат своя ръководител. Така, в случай че водачите не съумеят да се схванат през днешния ден, те ще би трябвало да се съберат още веднъж в Брюксел преди края на месеца.

Доналд Туск към този момент три седмица води диалози с политическите групи в Европейския парламент и с разнообразни европейски водачи. Наследникът на Юнкер би трябвало да получи поддръжката на квалифицирано болшинство от страните членки и след това да бъде утвърден с болшинство и от Европарламента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР