Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на

...
Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС решават за наследника на Юнкер

Лидерите от Европейския съюз се събират през днешния ден и на следващия ден на среща в Брюксел. Те би трябвало да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската работа за външна активност и Европейския съвет. България е показана от премиера Бойко Борисов.
В поканата си към европейските водачи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск споделя, че е " внимателен оптимист " за реализиране на единодушие за разпределението на топ позициите. Решението обаче би трябвало да бъде взето преди първото съвещание на новоизбрания Европейски парламент, което е при започване на юли и на което евродепутатите ще избират своя ръководител, заяви Българска национална телевизия.

Така че в случай че водачите не съумеят да се схванат през днешния ден, те ще би трябвало да се съберат още веднъж в Брюксел преди края на месеца. Туск към този момент три седмица води диалози с политическите групи в Европарламента и с разнообразни европейски водачи. Наследникът на Юнкер би трябвало да получи поддръжката на квалифицирано болшинство от страните членки и след това да бъде утвърден с болшинство и от Европарламента.

Европейската национална партия упорства германецът Манфред Вебер да наследи Юнкер. Категорично против него обаче е френският президент Макрон. Европейските социалисти поддържат холандеца Франс Тимерманс, а либералите - датчанката Маргрете Вестегер. Освен разпределението на топ позициите европейските водачи ще разискват през днешния ден и на следващия ден и тактиката за развиване на Европейски Съюз пред идващите пет години, битката с климатичните промени, бюджета на общността до 2024 година, дезинформацията и хибридните закани, както и положението на еврозоната и Брекзит.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР