Лидерите от Европейския съюз се готвят да подкрепят британския премиер

...
Лидерите от Европейския съюз се готвят да подкрепят британския премиер
Коментари Харесай

Медия: Брюксел ще помогне на Лондон за Брезкит

Лидерите от Европейския съюз се готвят да поддържат английския министър председател Тереза Мей в построяването на коалиция на рационалните в Народното събрание на Обединеното кралство като обезверен опит да избегне Брекзит без съглашение, написа английският в. "Гардиън.

След насочен съгласно дипломати апел за помощ от английския министър-председател на срещата на върха на 28-те в Брюксел немският канцлер Ангела Меркел акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо за реализиране на съглашение, което да може да мине през долната камара на Народното събрание на Обединеното кралство Камарата на общините. "Смятам, че с готовност всичко се реализира ", сподели тя.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: "Ще бъде направено ". Предполага се, че той е споделил на европейските водачи, че Мей се нуждае от "помощ ", с цел да прокара съглашение в Народното събрание. Френският президент Еманюел Макрон отхвърли разновидността за някакви огромни отстъпки и в същото време съобщи, че е ясно, че пречката пред сключването на съглашение не е в Брюксел, отбелязва "Гардиън ". Вестникът показва, че в неделя е пропаднало сключването на евентуална договореност, когато английският министър за Брекзит Доминик Рааб е направил изненадващо посещаване в Брюксел, с цел да уведоми основния договарящ на съюза Мишел Барние, че Мей не е в положение да направи по този начин, че вероятно съглашение да бъде признато както в кабинета й, по този начин и от северноирландската Демократическа юнионистка партия, от чиито гласове зависи държавното управление й.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер дадоха сигнал, че Европейски Съюз е подготвен да одобри по-дълъг временен интервал след Брекзит, написа "Индипендънт ". Изданието отбелязва, че двамата висши ръководители на съюза са споделили, че всякакво искане на Обединеното кралство за продължение на интервала ще бъде прегледано позитивно и евентуално ще бъде признато. Юнкер съобщи, че по-дългият преход е вероятен, до момента в който ръководителят на Европейския съвет Туск уточни, че измежду 27-те от Европейски Съюз към този момент има кардинално единодушие за приемане на двегодишен подобен интервал. Това се случва, откакто през вчерашния ден Мей даде сигнал, че ще обмисли дали преходният интервал да не е по-дълъг, с цел да имат повече време договарящите от английска и европейска страна да решат проблемите към връзките след Брекзит и в частност този с ирландската граница, отбелязва "Индипендънт ".

Тереза Мей е изолирана. Партията й нападна "хаотичния " проект за Брекзит, а водачите от Европейски Съюз я подцениха, написа "Дейли телеграф ". Снощи Тереза Мей изглеждаше все по-изолирана в желанието си да остави Англия обвързана с Европейски Съюз за по-дълго. Тя беше подложена на гневни офанзиви и от двете крила на партията си, а европейските водачи я подцениха. Вчера министър председателят удостовери, че подготвена да продължи преходния интервал - който понастоящем би трябвало да завърши през декември 2020 година - с "няколко месеца ", с цел да приключи блокажа към въпроса с ирландската граница. Този ход обаче разгневи последователите на Брекзит, които обявиха, че това ще коства милиарди, разгневи и членове на кабинета й, които обявиха, че не са давали публично единодушие за подобен проект, преди тя да го предложи като разменна монета. Мей е изправена и пред евентуален протест на депутатите на Консервативната партия от Шотландия, разяснява "Дейли телеграф ".

Гамбитът на Мей да продължи преходния интервал разгневи депутатите на торите, написа и "Файненшъл таймс ". Хазартният ход на премиера да предложи Англия да остане обвързана с Европейски Съюз до 2021 година провокира вълна от рецензии в Уестминстър. Този ход оказа помощ да се сътвори спогодителен звук на двудневната среща на върха на Европейски Съюз, където немският канцлер Ангела Меркел прикани за повече еластичност и от двете страни за пробив по тематиката за Брекзит. Но депутатите на торите и от двете им крила жигосаха концепцията с думите, че това може да трансформира Англия във "васална страна " за дълго откакто към този момент публично е напуснала съюза през 2019 година

Направи ли срещата на върха в Европейски Съюз съглашението за Брекзит по-близко, пита в. "Таймс " в заглавие на изчерпателен материал. От практическа позиция, що се отнася до договарянията, не - а и тъй като в края на седмицата договарянията се преустановяват, нямаше и по какъв начин това да стане. Това, което обаче срещата реализира, е да концентрира вниманието върху оставащите компликации и даде политически подтик за решаването им, разяснява вестникът.
Кои са огромните препъникамъни? Главният проблем, както беше от самото начало, е този с ирландската граница. Имаше прогрес, само че не задоволителен. Има и въпроси към достъпа до единния пазар за стоките, както и по какъв начин ще бъдат контролирани бъдещите връзки от правна позиция, добавя изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР