Лидерите на водещите страни от антихитлеристката коалиция от преди 75

...
Лидерите на водещите страни от антихитлеристката коалиция от преди 75
Коментари Харесай

Путин предложи среща на върха на антихитлеристка Г-5

Лидерите на водещите страни от антихитлеристката коалиция от преди 75 години може да се съберат през 2020 година за разискване на световните проблеми. Това съобщи президентът Владимир Путин в изявление на конгрес в Ерусалим в памет на жертвите на Холокоста, имайки поради Русия, Съединени американски щати, Китай, Франция и Англия. Това са и петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Москва е подготвена незабавно да им изпрати предложения да се съберат в която и да е точка на света.

От по този начин обрисуваната от Путин група Г-5 явно са изключени Германия, Канада и Италия, членуващи в Г-7.

Президентът съобщи, че международните водачи не трябва да позволяват поява на нови прояви на злоба и антисемитизъм и за това основателките на международната организация и непрекъснати членове от началото на нейния Съвет за сигурност, носят " особена отговорност за избавяне на цивилизацията " и са длъжни да дадат образец на останалите.

Преговорите за такава среща към този момент се водят, добави Путин. Според него имало " като цяло позитивна реакция ", а и по този начин щели да показват верността на тези страни, взаимно сражавали се против нацизма, " към духа на съдружниците и към историческата памет ".

Но президентът вижда освен алегорична роля за подобен конгрес - той позволи, че на него може да се разиска обстановката в Либия, както и да бъдат повдигнати за разискване и други проблеми.

Президентът Еманюел Макрон незабавно отвърна, че е склонен с това, че петте страни носят историческа отговорност. Но той добави, че " би трябвало да се съберем и да осигурим усточивост на международния ред, основаващ се на интернационалното право ", а последното наподобява като увещание, че Москва жестоко го наруши, анексирайки Крим.

Фьодор Лукянов, ръководител на огромната неправителствена организация Съвет по външна и отбранителна политика, разяснява, че бързата реакция на Макрон най-вероятно се дължи на желанието му да акцентира водещата роля на Франция в Европа и света. Си Цзинпин също би се включил, министър председателят Борис Джонсън може да употребява този формат, с цел да подчертае, че Англия към този момент води външна политика, обособена от тази на Европейски Съюз, а президентът Доналд Тръмп не би имал особени възражения, защото това няма да бъде двустранна среща с Путин.

Лукянов припомня също, че до момента в който Г-7 (без Китай и Русия) е неофициален клуб, до момента в който Г-5 би изглеждала като конгрес на институционално избран статут в Организация на обединените нации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР