Лидерите на Украйна, Великобритания и Турция се присъединиха днес към

...
Лидерите на Украйна, Великобритания и Турция се присъединиха днес към
Коментари Харесай

Европейската политическа общност се събира на фона на войната с Русия

Лидерите на Украйна, Англия и Турция се причислиха през днешния ден към своите сътрудници от Европейски Съюз за учредителната среща на върха на Европейската политическа общественост, чиято цел е да сплоти континента на фона на съветската експанзия против Украйна.

Срещата в Прага - концепция на френския президент Еманюел Макрон, беше оповестена от Брюксел за " платформа за политическа съгласуваност " сред 44-те страни, които ще участват.

Но измежду някои от участниците има дълбоки различия - и даже открити спорове - и песимизъм, че еднодневното събитие ще бъде единствено опция за фотоси.

Сред участниците в срещата в историческата постройка на Пражкия палат са и водачите на Албания, Армения, Азербайджан, Босна, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Швейцария.

" Това е на първо място обръщение за единение ", съобщи Макрон при идването си за срещата на върха.

" Целта е на първо място да споделим общ прочит на обстановката, която визира нашата Европа, а също и да изградим обща тактика. "

Русия, която не е поканена, ще бъде тематика на срещата, защото полемиките ще се съсредоточат върху икономическите разтърсвания и проблемите в областта на сигурността, провокирани от нейното навлизане в прозападната ѝ съседка.

" Ако единствено погледнете присъстващите тук, ще усетите значимостта ", съобщи белгийският министър председател Александър де Кро.

" Целият европейски континент е тук, като се изключи две страни - Беларус и Русия. Това демонстрира какъв брой изолирани са тези две страни. "

Украинският президент Володимир Зеленски, който сега следи контраофанзивата против силите на Москва, се свърза посредством видеовръзка от Киев. Неговият министър-председател Денис Шмихал го съставлява в Прага.

" Европа посреща най-голямата си рецесия след Втората международна война с единение и увереност ", написа в Туитър английският министър председател Лиз Тръс.

" Трябва да продължим да бъдем твърди, с цел да подсигуряваме, че Украйна ще завоюва тази война, справяйки се със стратегическите провокации, които тя разкри. "

Въпреки реториката се чака да има малко съответни резултати от срещата на върха.

Франция съобщи, че се надява да дефинира евентуалните благоприятни условия за съдействие сред водачите в региона на отбраната на сериозната европейска инфраструктура като тръбопроводите, киберсигурността и енергийните доставки.

Служители от Европейски Съюз чакат да се спогодят за осъществяване на следваща среща на общността след шест месеца в страна отвън блока, като Англия и Молдова оферират да бъдат домакини.

Въпреки че съществуват съществени въпроси по отношение на полезността на начинанието, в коридорите ще има огромна интензивност, защото водачите ще организират двустранни диалози.

Говорилня

Срещата най-малко преодоля първото си затруднение - да убеди основни европейски сили отвън Европейски Съюз да се явят.

Тръс - гневен покровител на самостоятелния път на Англия след Брекзит, реализира едно от първите си огромни пътувания в чужбина след встъпването си в служба.

Лондон се притесняваше, че събитието ще бъде доминирано от Европейския съюз и, съгласно известията, искаше да промени името от " общественост " на " конгрес ".

Възможно е Тръс да се надява на глътка въздух от неволите си вкъщи, откакто отприщи разтърсвания в английската стопанска система. Но тя може да се сблъска с сложна задача по отношение на напъните на Обединеното кралство да предоговори комерсиалното съглашение за Северна Ирландия след Брекзит.

" Приветствам опцията да работя с водачи от целия континент в този нов конгрес ", цитира вестник " Таймс " думите на Тръс.

" Но това не би трябвало да влиза в несъгласие с Г-7 и НАТО и не би трябвало да се трансформира говорилня ".

Присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган беше мъчителна тематика за някои.

Членовете на Европейски Съюз Гърция и Кипър имат дългогодишни разногласия с Анкара, а непредсказуемият турски водач се оказва главоболие за Швеция и Финландия като опасност за техните кандидатури за участие в НАТО.

Още по-неприятно може да се окаже наличието на водачите на Армения и Азербайджан, чиито войски не престават да водят кървави конфликти по нестабилната си граница.

Премиерът на Армения съобщи, че ще се срещне с президента на Азербайджан дружно с Макрон и ръководителя на Европейски Съюз Шарл Мишел в Прага.

Държавите, които се стремят да се причислят към Европейски Съюз - Украйна, Грузия, Молдова и страните от Западните Балкани - приветстваха самодейността, само че са нащрек, че тя е опция на участието.

" Моля ви, не третирайте европейската политическа общественост като сурогат ", съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР