Лидерите на страните в НАТО заседават в Брюксел на извънреден

...
Лидерите на страните в НАТО заседават в Брюксел на извънреден
Коментари Харесай

Започна срещата на върха на НАТО: Алиансът обсъжда укрепването на Източния фланг

Лидерите на страните в НАТО заседават в Брюксел на ексклузивен Съвет, отдаден на войната в Украйна. Алиансът ще утвърди през днешния ден към този момент взетото решение за разполагане на четири бойни групи по Източния фланг, в това число в България.

Преди минути стартира Извънредната среща на върха в НАТО. Войната в Украйна, провокациите пред сигурността и стабилността по Източния фланг, ограниченията за подсилване на възпиращия и защитителен потенциал на страните от района, военна помощ за Киев - тези са въпросите във фокуса и на вниманието на водачите от Алианса.

За срещата от Съединените щати дойде президентът Джо Байдън, който по-късно ще взе участие, също по този начин, в Срещата на водачите от Г-7 и съвещанието на Европейския съвет, а в петък и събота ще бъде в Полша. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи в съвещанието посредством видеоконферентна връзка. България е показана от президента Румен Радев, като в делегацияга са още министърът на защитата Драгомир Заков, външният министър Теодора Генчовска и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Очаква се НАТО да утвърди разполагането на четири батальонни многонационални бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия. Това разгласи към този момент генералният секретар Йенс Столтенберг. Групите, чиито сили към този момент са ситуирани, би трябвало да укрепят югоизточната част на Алианса, по този начин както четири батальонни групи бяха ситуирани в Полша, Естония, Литва и Латвия през 2016 година след анексията на Крим от Русия през 2014 година

С тези четири нови групи Алиансът на процедура разполага с общо осем от Балтийско до Черно море. България разгласи основаването на своята бойна група на основата на механизиран батальон при започване на февруари. Съединени американски щати са първата страна, която откликна на поканата на България да даде отбранителни качества, каквито ни липсват. Американският министър на защитата Лойд Остин към този момент разгласи, че Вашингтон ще изпрати една пехотна рота с бронирани машини “Страйкър” в България.

Заради съветската инвазия в Украйна НАТО към този момент задейства Силите си за отговор от 40 000 бойци, а други 100 000 американски към този момент са ситуирани в Европа. 130 самолета и 140 кораба на страните-членки са в непрекъсната подготвеност за реакция, както и пет Военноморски сили ударни групи в Северно и Средиземно море. В Балтийските републики Алиансът изпрати Военовъздушни сили, а в Полша и Словакия - Противовъздушна отбрана системи.

" Президентът Путин позволи огромна неточност и тя беше да стартира война против самостоятелна, суверенна нация. Той подцени силата на украинския народ, смелостта на хората и въоръжените сили. Ето за това руснаците срещат доста по-голяма опозиция от предстоящото. Ние би трябвало да отговорим на това, което Русия прави в Украйна - ето за какво доста увеличихме поддръжката си за Украйна, увеличихме и наличието на военни от НАТО в източната част на алианса, увеличена и е тяхната подготвеност ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата.

Сред концепциите, които следва да бъдат прегледани, са полското придложение за изпращане на мироопазващи сили на НАТО в Украйна. Ход, който страните членки и Съединени американски щати преглеждат като нереалистичен на този стадий, защото, съгласно специалисти, би означавал замесване на Алианса във войната.

Естония повдига въпроса за непрекъснато наличие на НАТО по Източния фланг за разлика от ротациите и бойните групи, какъвто метод в този момент се ползва. Естонската концепция се чака да бъде разисквана и в случай че бъде възприета, съответни военни проекти би трябвало да бъдат направени и утвърдени до Срещата на върха на НАТО приз юни в Мадрид.

Съветникът за националната сигурност на Джо Байдън Джейк Съливан към този момент разгласи, че една от задачите на срещата е съдружниците да начертаят по-дългосрочни проекти от какви качества съдружниците от Източния фланг ще имат потребност поради съветската инвазия в Украйна. Байдън би трябвало да убеди съдружниците да удържат обединен, единен и мощен отговор към Русия.

Остава отворен въпросът за изпращането на спомагателна военна помощ за Украйна, откакто от началото на войната множеството страни-членки оказват такова подпомагане на Киев, най-много Англия, Естония и Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР