Лидерите на страните от т. нар. ядрена петорка“ САЩ, Русия,

...
Лидерите на страните от т. нар. ядрена петорка“ САЩ, Русия,
Коментари Харесай

Страните от „ядрената петорка“: Трябва дипломация, а не сила за решаване на бъдещи конфликти


Лидерите на страните от така наречен нуклеарна „ петорка “ Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция се оповестиха против конкуренцията във въоръжаването и приканиха да се направи всичко допустимо, с цел да се предотврати нуклеарна война в бъдещето. Съвместното им изказване беше оповестено на уеб страницата на Кремъл в понеделник, 3 януари.

Както означиха представители на петте страни, нуклеарните оръжия би трябвало да служат извънредно за отбранителни цели и да са ориентирани само към ограничение на експанзията на всички играчи на интернационалната сцена . „ Вярваме, че по-нататъшното разпространяване на такива оръжия би трябвало да бъде предотвратено... Не може да има спечелили в нуклеарна война и тя в никакъв случай не би трябвало да бъде започвана “, се споделя в изказването.

Политиците също по този начин подчертаха, че са подготвени да останат ангажирани със отговорностите по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО). Освен това те увериха, че в бъдеще възнамеряват да търсят дипломатически способи за разрешаване на зараждащи спорове , да водят градивен разговор между тях и да заобикалят военна борба.

л

Договорът за неразпространение на нуклеарно оръжие е подписан през 1968 година от Комитета на Организация на обединените нации по разоръжаването за ограничение на броя на страните с нуклеарни оръжия. Страни по контракта са съвсем всички страни по света, като се изключи Израел, Индия, Пакистан, Северна Корея и Южен Судан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР