Лидерите на страните от Европейския съюз може да бъдат принудени

...
Лидерите на страните от Европейския съюз може да бъдат принудени
Коментари Харесай

Британският в. Таймс: Борис Джонсън уби собствената си сделка за Брекзит

Лидерите на страните от Европейския съюз може да бъдат принудени да се съберат на незабавна среща, нежелана за всеки от тях, написа през днешния ден вестник "Дейли телеграф ". Това ще стане ако френският президент Еманюел Макрон в действителност възразява на рекомендацията на Доналд Туск Брекзитът да бъде отсрочен с три месеца.

Председателят на Европейския съвет е декларирал, че удължаването на крайния период, в който Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз, би трябвало да бъде утвърдено с писмена процедура, без да се постанова нова среща на върха в Брюксел, напомня изданието. Но съгласно представени от него дипломатически източници такова решение може да бъде взето единствено в случай че ръководителите на 27-те персонално се спогодят за размера на периода.

Сред обсъжданите разновидности е удължение с три месеца до 31 януари 2020 година, както планува законодателен акт на английския парламент. Удълженият период би бил автоматизирано преустановен, когато Камарата на общините и по-късно Европейският парламент одобрят съглашението за раздялата, отбелязва всекидневникът.

Борис Джонсън умъртви личната си договорка, откакто унищожи доверието към Народното събрание, установи "Таймс ". Според вестника, в случай че английският министър председател беше прекратил преструвките и бе решил да бъде открит и почтен по отношение на Народното събрание и бе заявил, че ще съблюдава парламентарната процедура, той щеше да прокара своята договорка, без да губи вота за "поправката на Летуин " (която задължава премиера да изиска пролонгация за Брекзита, в случай че Камарата не утвърди сделката) и без да губи вота за графика за приемането на закона за Брекзита.

Според "Таймс " английският парламент може да действа само на основата на доверието - доверие, че разпоредбите и процедурите ще бъдат спазвани по този начин както самият парламент ги е определил да работят. Борис Джонсън и Даунинг стрийт 10 унищожиха това доверие и по този начин в този момент имаме депутати, опасяващи се, че министър председателят ще прибегне до някоя неразбираема парламентарна процедура, тъй че въобще да подмине Народното събрание. Това не е методът, по който може да бъде ръководен един парламент, и това сигурно няма да проработи, заключава вестникът.

Камарата на общините не би трябвало да губи извоюваното скъпо време и опозицията би трябвало да се сплоти към един проект, написа в публицистична публикация "Гардиън ". Според изданието нощес Народното събрание сполучливо е поставил спирачка върху опита на премиера да прокара Брекзита небрежно.

С опитите си да прокарат бърз Брекзит и да осмиват цялата съпротива като участници в скрит план за оставането в съюза министър председателят и съдружниците му се надяваха да има задоволително подплашени и изтощени депутати, които да поддържат едно съглашение, надалеч по неподходящо от препоръчаното от Тереза Мей. Този проект се провали и в този момент парламентаристите, които са срещу концепцията на Джонсън за нерегулирана и откъсната от обичайните си търговски сътрудници Англия, разполагат с още време. Те би трябвало да се възползват от него, заключава "Гардиън ".

"Хъфингтън пост " се пита за какво Борис Джонсън и Брекзитът са "между Рая и Ада " и акцентира, че основният въпрос е дали министър председателят желае избори през зимата или напролет. В дългото тичане с трудности, каквото е Брекзитът, Джонсън реализира нещо, което Тереза Мей не съумя - той преодоля първата парламентарна спънка. Но след няколко минути бе блъснат във водата, написа изданието.

Само преди шест седмици Джонсън се заричаше, че няма да допусне отсрочване на Брекзит след 31 октомври. Сега обаче съществено се замисля дали да провокира бързи избори или да прекрачи крайния период, изтичащ на Хелоуин, установи изданието.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР