Лидерите на страните от ЕС призоваха за спиране на израелските

...
Лидерите на страните от ЕС призоваха за спиране на израелските
Коментари Харесай

Евролидерите призоваха за хуманитарни паузи и подкрепиха Израел, но в рамките на международното право

Лидерите на страните от Европейски Съюз приканиха за прекъсване на израелските бомбардировки и ракетните офанзиви на " Хамас ", с цел да се достави филантропична помощ в Ивицата Газа след дни на разногласия, които подчертаха раздялите в блока по отношение на по-широкия израелско-палестински спор, предава Ройтерс.

В декларация, контрактувана на среща на върха в Брюксел, водачите на 27-те страни от Съюза показаха " най-сериозната угриженост за влошаващата се филантропична обстановка в Газа ".

Те приканиха за " нескончаем, бърз, безвреден и безконтролен филантропичен достъп и помощ, която да доближи до нуждаещите се посредством всички нужни ограничения, в това число филантропични коридори и паузи за филантропични потребности ".

Срещата на върха беше първата персонална среща на водачите след нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври, на което Тел Авив отговори с невиждани въздушни удари и цялостна обсада на Ивицата Газа

Докато водачите на Европейски Съюз изрично осъдиха офанзивата на " Хамас ", те се стремят да образуват единна позиция за правото на Израел за защита, като някои го акцентират, а други подчертават върху загрижеността за елементарните палестинци.

" Израел е демократична страна, ръководена от доста филантропични правила и по тази причина можем да сме сигурни, че израелската войска ще съблюдава разпоредбите, които произтичат от интернационалното право във всичко, което прави ", сподели немският канцлер Олаф Шолц. " Не се колебая в това. "

Думите на Шолц контрастират внезапно с на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел и Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет, които споделиха, че цялостната обсада на Газа и офанзивите против гражданска инфраструктура към този момент опонират на интернационалното право.
 Политико: Две войни може да се окажат допълнително за европейските водачи
Политико: Две войни може да се окажат допълнително за европейските водачи

Конфликтът сред Израел и Хамас от ден на ден измества Украйна

Правозащитни групи като Human Rights Watch също упрекнаха Израел в нарушение на интернационалното филантропично право.

Израел упорства, че работи в границите на интернационалното право и че неговите офанзиви имат за цел да унищожат " Хамас ", който работи измежду цивилното население.

Белгийският министър председател Александър де Кроо предизвести Израел да не провокира апетит в Газа.

" Израел има право да предприеме дейности и да предотврати бъдещи офанзиви. Но това в никакъв случай не е опрощение за блокиране на цялостен район, за блокиране на филантропична помощ. Не може да бъде опрощение да гладува популацията ", сподели той.

Преди срещата на върха дипломатите от страните членки прекараха дни в разискване дали да призоват за " филантропична пауза " или " паузи ".

Страни като Франция, Нидерландия, Испания, Португалия, Белгия и Ирландия поддържаха апелите на Организация на обединените нации за спиране на спора по филантропични аргументи.
 Макрон праща боен транспортен съд в помощ на лечебните заведения в Газа
Макрон праща боен транспортен съд в помощ на лечебните заведения в Газа

Той отхвърли обвиняванията за двойни стандарти

Но други като Германия, Чешката република и Австрия се опълчиха, потвърждавайки, че сходна мярка може да ограничи способността на Израел да се пази и да разреши на " Хамас " да се прегрупира, съгласно дипломати.

Компромисът за " паузи " в множествено число имаше за цел да алармира за къси паузи в борбите за задачи като освобождение на заложници или конвои с помощ, а не за публично преустановяване на огъня, споделиха дипломати.

Въпреки че въздействието на Европейски Съюз върху спора не е огромно, блокът се притеснява, че една ескалация може да има съществени последствия за Европа, в това число повишение на напрежението сред общностите, вероятни офанзиви на ислямистки бойци и поток от бежанци .

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към срещата на върха посредством видеовръзка, до момента в който водачите на Европейски Съюз дадоха обещание, че ще продължат да поддържат Украйна даже на фона на друга огромна рецесия.

" Трябва ясно да забележим този сюжет за по-голям пожар в Близкия изток и да му противодействаме дружно ", сподели Зеленски.

Колкото по-скоро сигурността надделее в Близкия изток, толкоз по-скоро ще възстановим сигурността тук, в Европа.

Някои длъжностни лица и дипломати показаха опасения, че Украйна може в този момент да има усложнения да получи същото политическо внимание и запаси от Запада, изключително от Съединените щати, заради новата рецесия в Близкия изток.
 Новият министър председател на Словакия към Европейска комисия: Спираме военната помощ за Украйна
Новият министър председател на Словакия към Европейска комисия: Спираме военната помощ за Украйна

Новината заяви Роберт Фицо в обществените медии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР