Лидерите на страните от ЕС приеха в сряда вечерта декларация,

...
Лидерите на страните от ЕС приеха в сряда вечерта декларация,
Коментари Харесай

ЕС предлага на Турция съживяване на взаимноизгодните отношения

Лидерите на страните от Европейски Съюз одобриха в сряда вечерта декларация, която удостоверява желанието за взаимноизгодни връзки с Турция и стратегически интерес за постоянна среда в Източното Средиземноморие, съобщи ДПА.

Европейската комисия (ЕК) работи върху съответни оферти, в това число обмисля възобновяване на договарянията за осъвременяването на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция.

Този план, плануваното либерализиране на визовия режим и договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз бяха краткотрайно спрени поради оттегляне във връзка с върховенството на закона в Турция.

ЕК също по този начин акцентира неотдавна, че относително безкритичното отношение на Турция към палестинската ислямистка формация „ Хамас “ е в несъгласие с позицията на Европейски Съюз.

„ Хамас “, който на 7 октомври реализира най-кръвопролитното нахлуване в историята на Израел, довело до началото на войната в Газа, се дефинира от Европейски Съюз като терористична организация.

По време на договарянията Кипър съумя да обезпечи включването на спора си с Турция в документа, отбелязва ДПА.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция окупира северната част на острова след прелом в Никозия, поощрен от военната хунта в Гърция. През 1983 година в окупираната част бе оповестена така наречен Севернокипърска турска република (СКТР), приета единствено от Турция.

Турската войска поддържа свое наличие в северната част на Кипър, а държавното управление на островната република, която е член на Европейски Съюз, управлява южната част на острова.

Въпреки че целият Кипър стана част от Европейския съюз през 2004 година, правото на Европейски Съюз работи само в южната част на острова до вероятно обединяване.

Съгласно общата декларация Европейски Съюз остава зает с всеобхватно решение по въпроса, което е в сходство с предходни резолюции на Организация на обединените нации и правилата на Европейски Съюз. Евросъюзът сподели, че е подготвен да играе водеща роля.

Преговорният развой за присъединение на Турция към Европейски Съюз стартира през 2005 година, само че договарянията за участие са на процедура замразени поради терзания в Брюксел по отношение на влошаващата се обстановка с върховенството на закона и човешките права в Турция. По тази причина приемането на страната в Европейски Съюз се счита за нереалистично в обозримо бъдеще.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР