Лидерите на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество приеха

...
Лидерите на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество приеха
Коментари Харесай

Организацията за ислямско сътрудничество обяви Източен Йерусалим за столица на Палестина


Лидерите на страните членки на Организацията за ислямско съдействие одобриха декларация, с която признават Източен Йерусалим за столица на страната Палестина, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Ислямските водачи се събраха през днешния ден в Истанбул на изключителна среща по самодейност на президента Реджеп Ердоган след решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. В документа е насочен апел към целия свят да признае Източен Йерусалим за окупирана столица на Палестинската страна.

Ислямските водачи предизвестяват, че в случай че Съветът за сигурност при Организация на обединените нации не предприеме нужните дейности, те ще го квалифицират като нарушаване и ще отнесат казуса до Общото заседание на Организация на обединените нации. Саудитска Арабия не изпрати собствен водач за срещата в Истанбул, само че изненадващо в нея като посетител се включи президентът на Венецуела Николас Мадуро. Стабилността в Близкия Изток е допустима единствено при изискванията на урегулирането на палестинския въпрос, съобщи генералният секретар на Организацията за ислямско съдействие Юсеф Усеймин. Той уточни, че Йерусалим от 1967 година е столица и неделима част от страната Палестина, за което свидетелстват всички интернационалните съглашения, а палестинският народ има правото на лична страна със столица в Източен Йерусалим. Усеймин акцентира, че решението на Съединени американски щати за признаването на Йерусалим за столица на Израел опонира на интернационалното право, с тази стъпка Съединени американски щати престават да бъдат медиатор и ще нагнетят още по-силно напрежение.

„ Трябва да се намерят стъпките, които няма да разрешат на Израел да въплъти проектите си в действителност. За обезпечаването на мира ние сме длъжни да признаем Палестинската страна и да допринесем за признаването й и от другите страни “, уточни генералният секретар. Президентът на Палестина Махмуд Аббас също бе безапелационен, че Съединени американски щати са изгубили статуса си на медиатор в палестино-израелския кротичък развой и той няма да допусне присъединяване на Америка в по-нататъшния ход на процеса. Аббас предизвести, че в случай че Йерусалим не бъде приет за столица на страната му, мирът и стабилността в никакъв случай няма да се открият в района. Призовавам всички страни, които отстояват отбраната на справедливостта и интернационалното право, да признаят Йерусалим за окупирана столица на Палестинската страна, съобщи президентът Реджеп Ердоган в словото си при откриването на изключителната среща на водачите от Организацията за ислямско съдействие. Според него решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за формалното признание на Йерусалим за столица на Израел е нелегално и тази негова стъпка е опит за наказване на палестинския народ. „ Израел е страна, която организира политиката на терора. Вашингтон поддържа не тази страна, която се бори за мир, а тези, които вършат мира неосъществим. В интервала на дейна битка с тероризма решението на Тръмп даде играчка в ръцете на фанатиците и в действителност възнагради Израел за политиката на терора. Тази премия Тръмп еднолично връчи на израелците “, акцентира Ердоган. Той добави, че противозаконното решение на Съединени американски щати е поддръжка единствено за Израел, който продължава окупацията на Йерусалим и сервира благодарности към страните, непризнаващи това. В хода на договарянията, извършени с доста международни водачи, включително и с Папа Франциск, бе демонстриран съдбоносен метод към тематиката за Йерусалим, установи турският държавен глава. Той акцентира още, че ислямските страни са длъжни да създадат всичко допустимо Палестинската страна да бъде пълноценно показана в дипломатическата сфера и това решение би трябвало да бъде огласено след днешната изключителна среща.

„ Страните, които досега не признават палестинската страна, са длъжни да създадат стъпката, която е значима за гарантиране на салдото на силите и справедливостта в района. В качеството си на настоящ ръководител на ОИС приканвам Съединени американски щати към неотложно преразглеждане на извънредно неправилната, провокационна и противозаконна стъпка, подхваната от Вашингтон “, съобщи Ердоган. За същото прикани и турският външен министър Мевлют Чавушоглу в обръщението си към сътрудниците от участващите в срещата страни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР