Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири

...
Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири
Коментари Харесай

След срещата на НАТО:900 съюзнически военни ще бъдат разположени в България

Лидерите на страните-членки на НАТО утвърдиха разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

Това стана ясно след изключителната среща на върха на Алианса, приключила по-рано през днешния ден.

В България ще бъдат ситуирани общо 900 съюзнически военнослужещи, 150 от Англия. Водят се диалози и за италиански военнослужещи.

Лидерите на страните от НАТО се договориха още да окажат помощ на Украйна при офанзива с химическо, биологично или нуклеарно оръжие, както и против кибернападение и приканват Китай да се въздържа от интервенция в спора в помощ на Русия.

В изказване след края на срещата ръководителите на страните членки на НАТО приканиха Русия да приложи неотложно преустановяване на огъня в Украйна и да се включи в "заслужаващи доверие договаряния ", осведоми БНР.

Те също по този начин обявиха, че НАТО "ще поддържа съгласуван интернационален напън върху Русия “ и приканиха всички страни, акцентирайки най-много върху Китай, "да се въздържат от поддръжка на военните старания на Русия по какъвто и да е метод и да се въздържат от всевъзможни дейности, които оказват помощ на Русия да заобикаля глобите “.

Алиансът изрази угриженост "от неотдавнашни обществени мнения ", направени от китайски представители, които укрепват "фалшивите разкази " на Кремъл.

Държавите членки също по този начин се съгласиха "значително да засилят дълготрайното въздържане и отбранителна позиция “ на НАТО, като осведомят, че спомагателни детайлности ще бъдат разкрити на срещата им в Мадрид през юни.

"Тези стъпки ще бъдат подкрепени от засилени учения с нараснал акцент върху груповата защита и оперативната съгласуемост “, се споделя в изказването след срещата на НАТО.

"Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на нуждата от неотложни ограничения за поддръжка на Украйна, за преустановяване на експанзията от Русия, връщане на дипломацията, увеличаване на Източният фланг на НАТО ". Това съобщи президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

"Извънредната среща е извънредно значима за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на експанзията и неприемливата война. Очертаха се и значими насоки за новата стратегическа идея на Алианса и за идната среща в Мадрид ", сподели още президентът.

"Една от огромните цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на спора отвън територията на Украйна и по никакъв метод НАТО да не се намесва, с цел да избегнем Трета международна война ", сподели президентът.

Премиерът Борис Джонсън съобщи подготвеност Англия да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също съобщи подготвеност страната да способства. България е отворена за присъединяване, тъй че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие нужните оперативни качества, разгласи Румен Радев.

Според него е належащо "да засилим взаимните тренировки, да увеличим ситуационната информираност и всички да работим дружно, тъй че да имаме резистентен преход към дълготрайна акомодация на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса ".

В рамките на форума Румен Радев е разискал и защитата на въздушното ни пространство, забавянето на американските изтребители Ф-16 и поддържката на съветските МИГ-29.

За да се запълни празнотата до 2030-та, когато закупените Ф-16 ще бъдат в бойна подготвеност, Радев е обсъждал вземането на лизинг втора употреба Ф-16 или европейски - водят се диалози с Франция за изтребители "Рафал " или с Италия за "Юрофайтър ".

"Ако не може да се форсира доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втори Ф-16 на лизинг, който да запълни празнотата. Ако и това не стане, търсим вид за европейски изтребители от нашите сътрудници на лизинг, с цел да запълним тази празнина. Говорих и с премиера на Италия господин Марио Драги, подготвени са да дискутираме този въпрос, с президента Макрон, отворен е, подготвен е да дискутираме този въпрос ", сподели българският президент.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР