Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие по въпроса

...
Лидерите на страните членки на ЕС постигнаха съгласие по въпроса
Коментари Харесай

Европейският съвет се споразумя за санкции срещу Беларус и за предупреждение за такива към Турция

Лидерите на страните членки на Европейски Съюз реализираха единодушие по въпроса за налагане на наказания на беларуски представители поради потушаването със мощ на митингите след изборите за президент на 9 август и поради изборни операции, предадоха международните организации. Новината удостовери ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Санкциите ще обиден към 40 беларуски представители. Днес Европейски Съюз ще изготви черен лист с имената на тези хора. Сред тях не е беларуският президент Александър Лукашенко, разясни Шарл Мишел. Това обаче може да се промени, предизвести той.

До съглашението за налагане на наказания се стигна, откакто Кипър отдръпна ветото си по въпроса. Кипър искаше първо да бъдат наложени наказания на Турция поради сондажните й действия в Източното Средиземноморие.

Темите за Турция и сондажите и за Беларус и митингите се оказаха по този метод косвено свързани. Кипър настояваше Европейски Съюз да прояви поредност, когато реагира на нарушаването на съществени правила.

До деблокаж в диалозите в Брюксел тази нощ по отношение на глобите против Беларус се стигна, откакто Европейският съвет се съгласи да насочи и твърдо обръщение, съчетано със закани за наказания към Анкара, в случай че тя не престане с противозаконните си сондажи в териториалните води на Кипър.

По този метод европейските водачи удовлетвориха настояванията на Кипър, а също и на Гърция за по-твърдо обръщение към Турция, споделят дипломатически представители.

През декември Европейски Съюз още веднъж ще се върне върху въпроса за Турция, разясни Шарл Мишел.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък съобщи, че Турция може да завоюва от едно мощно съдействие с Европейски Съюз и предизвести Анкара да се въздържа от едностранни дейности, в случай че ли не тогава Европейски Съюз ще употребява всички средства, с които разполага, цитира Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР