Лидерите на седемте най-силни икономики в света ще се срещнат

...
Лидерите на седемте най-силни икономики в света ще се срещнат
Коментари Харесай

Под срещата на Г-7 е заложен "политически нитроглицерин"

Лидерите на седемте най-силни стопански системи в света ще се срещнат през днешния ден във френския град Биариц - с вярата да успокоят комерсиалните си различия и с вярата този път срещата да не приключи с дипломатическо крушение.

Домакинът на срещата, френският президент Еманюел Макрон, не анонсира огромни упования от Биариц. Миналата година амерканският президент Доналд Тръмп шокира останалите водачи, като си потегли рано и пропусна заключителното официално съобщение.

За да бъдат избегнати такива развития, в този момент по горещите тематики участниците при нужда ще се съгласяват, че имат различия. " Трябва да променим формата. Няма да има заключително официално съобщение, а обединения, задължения, следващи дейности. Трябва да приемем, че по един или различен въпрос някой от членовете на клуба може да не бъде склонен ", сподели Макрон.

В Г-7 членуват Англия, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония. На срещите участват и представители на Европейския съюз. Макрон предложения също водачите на Австралия, Буркина Фасо, Чили, Египет, Индия, Сенегал, Руанда и Южна Африка, с цел да има по-широк спор за неравенството.

Най-важният проблем на Европа

Европейският съюз се надява да успокои връзките си с американския президент Доналд Тръмп. Миналия месец Брюксел заплаши да отвърне с мита на стойност 35 милиарда евро върху американски артикули, в случай че Вашингтон наложи такива върху европейските коли.

" За нас комерсиалното напрежение е първият и най-съществен рисков фактор за растежа на световната стопанска система ", споделя пред организация " Ройтерс " почитан европейски представител. Блокът ще желае да уталожи пристрастеностите и да се концентрира върху позитивните търговски връзки.

След срещата на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и Тръмп предходната година, европейският импорт на американски полутечен природен газ се е утроил, а този на соя е скочил двойно, споделя източникът. " Можем да продължим по този път. И двете страни могат да стигнат до съглашение за елиминация на индустриалните мита ", твърди той.

Борис и Доналд - политическият нитроглицерин

Сближаването на Англия с американския президент Доналд Тръмп основава риск от още по-големи компликации при търсенето на общи позиции на срещата.

Една от незнайните е каква позиция ще заеме английският министър председател Борис Джонсън, който ще направи дебют на международната сцена на срещата в Биариц. Тя ще очертае нова действителност на фона на намаляващото въздействие на Англия в Европа и растящата й взаимозависимост от Съединените щати.

По-малко от три месеца преди излизането на Англия от Европейски Съюз, което по думите на Джонсън ще стане със или без договорка, английското държавно управление прави опит да се сближи с Белия дом, с цел да може в бъдеще да подписа с него търговски съглашения. Франсоа Айсбур от Международния институт за стратегически проучвания споделя, че срещата на две персони, " които не се славят със самоконтрол, е политически нитроглицерин ".

Представител на администрацията на Тръмп твърди пред " Ройтерс ", че Вашингтон може да подпише комерсиална декларация дружно с английския министър председател Борис Джонсън. " Няма да е съглашение по търговски въпроси, а изказване по какъв начин ще се действа, какъв може да е проектът, какво ще се желае от договарящите и от министрите на стопанската система ", прецизира той.

Въпреки че Джонсън ще желае да не ядосва неуравновесения Тръмп и да излага на риск комерсиалните връзки, съгласно анализатори той ще се опита и да не се дистанцира от останалите водачи, които имат по-многостранен метод към международната политика.

Френски посланик, поискал анонимност, съобщи, че Париж с любознание чака да види по какъв начин ще се развият връзките сред Тръмп и Джонсън в Биариц: " Дори на фона на приближаващия Брекзит, ние към момента имаме чувството, че когато става дума за интернационалните рецесии, Англия по табиет се обръща първо към нас и германците ", споделя дипломатът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР