Лидерите на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/

...
Лидерите на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/
Коментари Харесай

Зоран Заев и Али Ахмети договориха общ кандидат за президент на Северна Македония

Лидерите на СДСМ и на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Зоран Заев и Али Ахмети се договориха да вземат участие на президентсксткгите избори тази пролет с общ претендент, чието име ще оповестят в петък, оповестяват медиите в Скопие, представени от Българска телеграфна агенция.

След едночасов диалог със Заев през вчерашния ден Ахмети написа във Facebook, че желае да насочат към жителите обръщение, че в страната има " задоволително зрели политически партии, както и общество, с цел да може да се вземе общо решение за президент на страната ".

През идващите дни ще продължат консултациите с останалите албански политически партии за общ претендент за президент, добави Ахмети.

Миналата седмица Заев получи поддръжка за общ претендент от двайсетина по-малки партии от изборната коалиция и от по-малкия сътрудник в държавното управление, партията Алтернатива на Африм Гаши.

ВМРО-ДПМНЕ избра за собствен претендент за президент професора по конституционно право Гордана Силяновска-Давкова.

ВМРО-ДПМНЕ няма да бойкотира президентските избори, тъй като мисли за победа, сподели водачът на опозиционната партия Християн Мицкоски в телевизионно изявление нощес, представено през днешния ден от локалните медии. Той добави, че след провалянето на тези избори ръководещият СДСМ ще би трябвало да отиде на предварителни парламентарни избори.

Коментирайки контракта сред СДСМ и ДСИ за общ претендент, Мицкоски изрази убеденост, че това е " минимум консенсусен претендент ". " Това е общ претендент, подсилен от тези две партии, с цел да понижи провалянето им на президентските избори и да продължи за малко политическата кариера на политиците от тези две политически партии ", сподели той.

" Повече се притеснявам от протест от СДСМ и ДСИ във втория кръг, когато видят резултатите от първия. Веднага измежду провалянето на президентските избори СДСМ, иска-не желае, ще би трябвало да отиде на предварителни парламентари избори ", сподели Мицкоски.

Изборите ще се състоят на 21 април, а в случай че нито един претендент не победи на първия кръг, ще има втори кръг на 5 май.

Официалната част на акцията, с решение на Държавната изборна комисия, ще стартира на 1 април.

Мандатът на настоящия президент Георге Иванов приключва на 12 май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР