Лидерите на Сърбия и Косово сядат отново на една маса

...
Лидерите на Сърбия и Косово сядат отново на една маса
Коментари Харесай

Сърбия и Косово правят крачка напред с първа "брюкселска" среща от 2 години

Лидерите на Сърбия и Косово сядат още веднъж на една маса след двегодишно спиране - в Брюксел те се връщат към разговор, който може да отвори вратата за нормализация сред двете страни.

Срещата на президента Александър Вучич и премиера Авдула Хоти се организира в миг, когато Европейски Съюз си върна самодейността в разговора на Сърбия и Косово. Това стана, откакто месеци работа на специфичния представител на президента на Съединени американски щати, Ричард Гренел, не съумяха да доведат до среща в Белия дом на 27 юни. Причината бе обвиняванията към косовския президент Хашим Тачи, които той получи за военни закононарушения от основан в Хага съд, работещ по случаи на бойците от Армията за избавление на Косово.

Още преди Тачи да се изтегли от срещата - а след него и Хоти - Европейски Съюз стартира работа по бъдещи срещи сред Сърбия и Косово дружно с Париж и Берлин. Освен европейското управление Елисейският замък също одобри Вучич и Хоти поотделно в последните седмици, преди да ги събере на видеоконференция.

И двата отдалечени диалога от предходната седмица не дадоха резултати, не и такива, които да бъдат оповестени от договарящите. Специалният представител на Европейски Съюз за разговора сред Сърбия и Косово, Мирослав Лайчак, обаче съобщи, че сред Белград и Прищина има единодушие за тематиките, които би трябвало да се разискват през днешния ден.

Тези параметри на диалога не са известни. Белград е изключвал признание на Прищина в последните мнения. Президентът Вучич обаче е намеквал, че и подобен сюжет не е неосъществим, въпреки и при избрани условия.

Каквото и да стане, връщането на масата е триумф след две години застой, откакто Сърбия и Косово втвърдиха тона след отдръпването от концепцията за договорка, включваща замяна на територии на етнически принцип. Тя се приемаше от Съединени американски щати, само че в Европейския съюз - както и през днешния ден - предизвикваше разнопосочни реакции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР