Лидерите на Сърбия и Косово се събраха, привикани от Европейския

...
Лидерите на Сърбия и Косово се събраха, привикани от Европейския
Коментари Харесай

Курти и Вучич се събраха в Брюксел

Лидерите на Сърбия и Косово се събраха, п ривикани от Европейския съюз през днешния ден за незабавни договаряния за преустановяване на насилствените конфликти покрай общата им граница, които породиха страхове от връщане към открит спор , написа " Морнинг остарял ".

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че организира " незабавни срещи " в Брюксел с косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич.

Не е ясно дали двамата водачи трябваше да се срещнат очи в очи или единствено настрана с Борел.

" Нуждаем се от незабавна деескалация и нови избори на север с присъединяване на косовските сърби. Това е от първостепенно значение за района и за Европейски Съюз ", написа той в Туитър преди диалозите.
 Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестяват Вучич и Курти с последици, в случай че няма разговор
Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестяват Вучич и Курти с последици, в случай че няма разговор

Кризата в Косово " има капацитета да се трансформира в районен спор ", деескалацията и разговорът са единственият път

Отне няколко дни Борел се пробва да убеди Курти и Вучич да дойдат в Брюксел и даже през днешния ден последният настоя, че няма да влиза в полемики с косовския водач в Брюксел.

" Нямам защо да приказвам с него ", сподели Вучич пред телевизия RTS.

Той сподели, че не може да има договаряния, до момента в който сърбите, които са били задържани от косовската полиция за офанзиви против полицейски сектори и ръководени от НАТО миротворци, не бъдат освободени.

Само преди четири месеца Борел излезе от срещи с двамата , с цел да разгласи, че Сърбия и Косово са дали безмълвно утвърждение на спонсориран от Европейски Съюз проект за преустановяване на месеци на политически рецесии и за възстановяване на връзките им в дълготраен проект.

Но " договорката " се разпадна съвсем незабавно, защото и двамата водачи не съумяха да спазят уговорките си , които висшият представител на Европейски Съюз по външната политика твърди, че са поели.
 Косово смекчи възбраната за влизане на сръбски камиони
Косово смекчи възбраната за влизане на сръбски камиони

Остава ограничаване за вноса на сръбски артикули
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР