Лидерите на Сърбия и Косово провеждат нов кръг от срещи

...
Лидерите на Сърбия и Косово провеждат нов кръг от срещи
Коментари Харесай

Вучич и Курти са в Брюксел за пореден кръг от преговори

Лидерите на Сърбия и Косово организират нов кръг от срещи в четвъртък , ориентирани към възстановяване на техните обтегнати връзки, на фона на зачестяване на апелите за смяна в западния дипломатически метод към тях и на опасенията, че напрежението сред двете страни може да излезе отвън надзор , предава Асошиейтед Прес.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският министър председател Албин Курти са в Брюксел за диалози в рамките на т. нар. развой на разговор Белград-Прищина, следен от висшия представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел.

приключи без явни резултати. Вучич и Курти отхвърлиха да се срещнат очи в очи , а Борел, който организира диалози настрана с двамата мъже, призна, че те имат " разнообразни тълкувания на аргументите, а също и на обстоятелствата, следствията и решенията ".

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия. Тяхната война от 1998-99 година докара до гибелта на повече от 10 000 души, най-вече косовски албанци. Косово едностранно разгласи самостоятелност през 2008 година, само че Белград отхвърля да признае тази стъпка.

През май, в сръбската част на Северно Косово, сърбите се сблъскаха със силите за сигурност, в това число ръководените от НАТО мироопазващи сили на КФОР, работещи там, ранявайки 93 бойци .

Миналата седмица командирът на КФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча предизвести, че неговите сили " работят във времева рамка на непрекъснато ръководство на рецесии ". Той сподели, че напрежението сред Белград и Прищина е толкоз високо, че даже " най-незначителното събитие може да сътвори обстановка ".

През август високопоставени законодатели от Съединените щати - другата дипломатическа мощ в процеса - предизвестиха, че. Те споделиха, че актуалният метод на Запада демонстрира " липса на равнопоставеност ".

Вучич, някогашен ултранационалист, който в този момент твърди, че желае да вкара Сърбия в Европейски Съюз, поддържа тесни връзки с съветския президент Владимир Путин и отхвърля да наложи наказания на Русия поради войната против Украйна.

На Запад има необятно публикувани опасения, че, които бяха терен на поредност от кървави спорове през 90-те години по време на разпадането на Югославия, с цел да отклони вниманието на света от войната.

Но в това време Курти - дълготраен деятел за самостоятелност на Косово, прекарал време в затвори както в Сърбия, по този начин и в Косово -, откогато стана министър-председател през 2021 година
 Това, което се случва в Косово, визира Съединени американски щати, Европа и света
Това, което се случва в Косово, визира Съединени американски щати, Европа и света

А Путин ще направи всичко допустимо, даже със мощ, да дестабилизира Балканите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР