Лидерите на Русия, Иран и Турция Владимир Путин, Хасан Роухани

Лидерите на Русия, Иран и Турция Владимир Путин, Хасан Роухани ...

Поредната среща на върха за Сирия ще търси изход от кризата.

Лидерите на Русия, Иран и Турция Владимир Путин, Хасан Роухани и Реджеп Таийп Ердоган ще обсъдят на 16 септември ситуацията в Идлиб и Североизточна Сирия, както и процеса на политическо разрешаване на сирийския конфликт. Тристранната среща на върха ще се проведе в Анкара. Предишния път подобно събитие в турската столица се проведе в президентския дворец в квартал Бештепе. Според кабинета на президента на Турция обаче този път срещата ще се проведе в историческия дворец Чанкая, който преди това е бил резиденция на турския премиер, както и на президента на републиката до 2014 г., отбелязва ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".
Тристранната среща в Анкара ще бъде пета между президентите на страните гаранти на астанинския процес. Първата среща на върха на Руската федерация, Иран и Турция за Сирия се проведе през ноември 2017 г. в Сочи. Според резултатите от нея държавните глави заявиха, че създаването на зони на деескалация в Сирия не трябва да подкопават териториалната цялост и да нарушават суверенитета на страната, а също така призоваха сирийското правителство и опозиционните сили да участват в Конгреса на националния диалог на Сирия (идеята беше изразена от руския президент Владимир Путин през октомври 2017 г. на Валдайския форум). След това президентите на трите държави проведоха преговори за разрешаване на сирийския конфликт в Анкара (през април 2018 г.), Техеран (през септември 2018 г.) и Сочи (през февруари 2019 г.).
Както заяви пред репортерите помощникът на руския президент Юрий Ушаков, по време на срещата в Анкара „лидерите ще обсъдят и въпроси, свързани с напредването на политическия процес, който сирийците провеждат с помощта на ООН“. Представителят на Кремъл добави, че „важна стъпка по този път ще бъде завършването на процеса на формиране и стартирането на Конституционния комитет“. Освен това Путин, Роухани и Ердоган ще обсъдят хуманитарната ситуация, въпросите за подпомагане на бежанците, възстановяване на основна инфраструктура в Сирия и продължаване на хуманитарното разминиране. Предвижда се след разговорите държавните глави да приемат съвместно изявление и да се обърнат към представители на медиите.

Според помощника на президента срещата на върха Русия-Иран-Турция ще бъде предшествана от отделни двустранни срещи между Путин и неговите турски и ирански колеги, по време на които също ще бъдат засегнати някои аспекти, свързани с разрешаването на сирийския конфликт.
Конкретно, отбеляза Ушаков, се планира в разговор с президента на Иран „освен „сверяване на часовниците“ за Сирия, да се засегнат и някои въпроси от двустранното сътрудничество и естествено да се обсъди ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма“.
Путин и Ердоган от своя страна ще обсъдят въпросите около военно-техническото сътрудничество между Русия и Турция. Говорейки за дневния ред на тази среща, Ушаков припомни, че „тези дни завърши трансферът на оборудване и имущество, свързани с ракетните системи С-400 „Триумф“. Той също не изключи президентите на Русия и Турция да обсъждат други въпроси, свързани с новите договори за доставка на руско оръжие.

Москва разчита, че срещата на върха за Сирия в Анкара ще отвори пътя за провеждане на среща в истанбулския формат с участието на Русия, Германия, Турция и Франция.
„Можем да кажем, че тристранната среща може да открие пътя и за друга среща, вече в истанбулския формат, с участието на Меркел и Макрон. Но все още е рано да говорим за това“, отбеляза Ушаков.
Миналата седмица турският президент Ердоган също обяви възможността за провеждане на нова среща на върха на Русия, Германия, Турция и Франция относно разрешаването на сирийския конфликт в републиката през октомври. Според него сред темите на очакваната октомврийска четиристранна среща са ситуацията в Идлиб и положението с бежанците.
Междувременно през юли официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън обяви, че четиристранната среща на върха в Истанбул за Сирия ще се проведе преди Общото събрание на ООН, чиято редовна сесия ще бъде открита на 17 септември. Общият дебат ще започне на 24 септември.
Предишната среща на върха за Сирия в истанбулски формат се проведе през октомври 2018 г. Участниците в срещата потвърдиха, че подкрепят политическо и дипломатическо решение на кризата. Лидерите на квартета призоваха за увеличаване на хуманитарната помощ за сирийците и възстановяване на унищожената инфраструктура.

Източник: actualno.com