Лидерите на преврата в Нигер молят руската наемническа група Вагнер за помощ

...
Протестиращи държат руски флаг по време на демонстрация в деня
Коментари Харесай

Протестиращи държат руски флаг по време на демонстрация в деня на независимостта в Нигер Протестиращи държат руски флаг по време на демонстрация в деня на независимостта в Нигер - Авторско право AFP От Euronews  с AP Публикувано на 05/08/2023 - 19:11

Съобщава се, че военните лидери на Нигер са помолили руска наемна група за помощ срещу потенциална намеса на ECOWAS.

Съобщава се, че новата военна хунта на Нигер е поискала помощ от руската наемническа група Wagner, тъй като наближава крайният срок за освобождаване на сваления президент на страната или ще се изправи пред възможна военна намеса от западноафриканския регионален блок.

Журналист и старши научен сътрудник в Центъра Суфан, Васим Наср, каза пред Асошиейтед прес, че искането е направено по време на посещение на лидера на преврата генерал Салифу Моди в съседно Мали.

Наср каза, че трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, която беше съобщена за първи път от френската телевизия France 24.

„Те се нуждаят от (Вагнер), защото те ще станат тяхна гаранция за задържане мощност“, каза той, добавяйки, че се смята, че групата обмисля искането.

Западен военен служител, пожелал анонимност, тъй като не са упълномощени да коментират, каза пред АП, че също са чували съобщава, че хунтата е поискала помощ от Вагнер.

Хунтата в Нигер е изправена пред крайния срок в неделя, определен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), за освобождаване и възстановяване на демократично избрания президент Мохамед Базум.

< p>Ръководителите на отбраната от регионалната група финализираха в петък план за намеса и призоваха военните да подготвят ресурси. Това се случи, след като на екип за посредничество, изпратен в Нигер в четвъртък, не беше позволено да влезе или да се срещне с лидера на военното правителство генерал Абдурахман Чиани.

Френският министър на външните работи, Катрин Колона, в събота каза за заплахата от намеса на ECOWAS беше достоверно.

„Остава още малко време за пучистите да върнат властта и да се вслушат в единодушните искания на страните в региона и международната общност“, каза тя.

Нигер се смята за последния надежден партньор на Запада в борбата с тероризма в регион, в който през последните години превратите са нещо обичайно.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР