Нигерийска делегация казва, че военните лидери на Нигер са отворени за дипломация

...
Лидерите на преврата в Нигер казват, че са отворени за
Коментари Харесай

Лидерите на преврата в Нигер казват, че са отворени за дипломация за разрешаване на противопоставянето с регионалния блок на Западна Африка, според група от високопоставени нигерийски ислямски учени, които са се срещали с военните лидери в столицата Ниамей.

Посещението идва, докато Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) проучва възможностите си за възстановяване на гражданското управление в Нигер, включително потенциална военна намеса, след отстраняването на президента Мохамед Базум миналия месец – седмият преврат в Западна и Централна Африка след три години.

В знак, че западноафриканският блок все още настоява за мирно решение, председателят на ECOWAS и президентът на Нигерия Бола Тинубу одобри съботната мисия в Ниамей на делегацията от ислямски учени, които обещаха да насърчават диалога.

Срещата на групата с лидера на военното правителство генерал Абдурахаман Чиани продължи няколко часа, каза шейх Абдулахи Бала Лау, който ръководи делегацията.

„Той каза, че вратите им са отворени за изследване на дипломацията и мира за разрешаване на въпроса“, каза Лау в изявление в неделя.

Съобщава се, че Чиани подчерта историческите връзки между Нигер и Нигерия, като каза, че страните „са не само съседи, но и братя и сестри, които трябва да разрешават проблемите по приятелски начин“.


 

Няма незабавен коментар от военните лидери за срещата, но докладваните коментари на Чиани са един от малкото скорошни признаци, че той е отворен за преговори.

Предишните откази на лидерите на преврата на дипломатическите усилия от страна на ECOWAS, Съединените щати и други повдигнаха призрака на по-нататъшен конфликт в района на Сахел в Западна Африка, където въоръжени групи увеличиха влиянието си през последните години.

С колебливостта на дипломацията миналата седмица ECOWAS активира резервни военни сили, които според него ще бъдат разположени като последна мярка, ако преговорите се провалят.

Засега блокът полага усилия за по-нататъшни преговори. В събота парламентът на блока каза, че ще поиска от Тинубу, който заема револвиращия председателски пост, разрешение да отиде в Нигер, каза неговият говорител.

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню каза в интервю за регионалния вестник Var-Matin в неделя, че Франция напълно подкрепя последните решения на ECOWAS. Запитан дали се страхува от въоръжена намеса в Нигер, Лекорню отговори: „Не.“

Лидерите на преврата търсят съюзници

Всяка военна намеса от страна на блока може допълнително да обтегне регионалните връзки, тъй като военните управляващи в Мали, Буркина Фасо и Гвинея изразиха подкрепа за новите военни власти на Нигер.

В събота Чиани изпрати делегация, водена от своя началник на отбраната генерал Муса Салау Барму, в столицата на Гвинея Конакри, за да благодари на лидерите там за тяхната подкрепа – знак за желанието на лидерите на преврата да утвърдят съюзи, докато се противопоставят на регионални и други правомощия.

„Ние сме панафриканци. Когато нашите хора имат проблеми, ние винаги присъстваме и винаги ще бъдем там“, каза временният президент на Гвинея Мамади Думбуя на срещата, според видео, разпространено късно вечерта в събота от президентството.

В кадрите Думбуя, който ръководи преврата в Гвинея през септември 2021 г., не каза дали подкрепата на Конакри за лидерите на преврата в Нигер ще включва военна подкрепа, ако ECOWAS реши да използва военна сила. Мали и Буркина Фасо вече казаха, че ще помогнат за защитата на Нигер.

Превратът от 26 юли се разглежда като голям удар за много западни нации, които гледаха на Нигер като на партньор в региона на Сахел, с когото биха могли да работят, за да отблъснат нарастващото въстание от групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS ).

САЩ и Франция имат повече от 2500 военни в региона и заедно с други европейски държави са инвестирали стотици милиони долари във военна помощ и обучение на силите на Нигер.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР