Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики започнаха своята

...
Лидерите на петте най-големи развиващи се пазарни икономики започнаха своята
Коментари Харесай

Северна Корея засенчи икономиката

Лидерите на петте най-големи разрастващи се пазарни стопански системи започнаха своята среща на върха в китайския град Сямън, съобщи Xinhua.

Китайският президент Си Цзинпин приветства съветския президент Владимир Путин, бразилския президент Мишел Темер, южноафриканския президент Джейкъб Зума и премиера на Индия Нарендра Моди при започване на срещата, която продължава и на следващия ден.



Началото на срещата на върха обаче бе засенчено от новия севернокорейски нуклеарен опит, осъществен през вчерашния ден. Късно вечерта съветският президент и китайският му сътрудник разгласиха изказване, в което дават обещание да се оправят по съответния метод с най-новото нуклеарно тестване на Северна Корея.

Петте страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република) обгръщат над 40 % от популацията на света и над 25 % от сухопътната територия на света. През 2015 година те са били източник на 22,5 % от международния Брутният вътрешен продукт, съгласно данни на Международния валутен фонд.

В началото на срещата на върха в Сямън китайският водач сподели, че страната му ще даде 500 милиона юана (76,4 милиона долара) за проекта за икономическо и техническо съдействие на групата, предадоха международните организации. Си сподели също, че Китай ще даде 4 милиона $ за планове на Новата банка за развиване на страните от БРИКС.



Във втория ден от срещата на върха, водачите от БРИКС ще имат среща с водачите на Египет, Гвинея, Мексико Тайланд и Таджикистан. Те са поканени в границите на процеса, наименуван "БРИКС плюс ".
Лидерите от петорката ще имат и редица двустранни срещи, на които се чака да разискват и настоящи политически въпроси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР