Лидерите на петте държави с излаз на Каспийско море подписаха

...
Лидерите на петте държави с излаз на Каспийско море подписаха
Коментари Харесай

Пет държави подписаха конвенция за статута на Каспийско море

Лидерите на петте страни с изход на Каспийско море подписаха в Казахстан спогодба за правния статут на основния басейн, богат на въглеводороди. Въпросът оставаше провесен след разпадането на Съветския съюз, когато на картата на света се появиха нови четири независими страни. Споразумението изключва военно наличие на страни отвън Каспийския район.

Нито море, нито езеро - по този начин на практика е дефиниран специфичният статут на най-големия безоточен воден басейн в света. И двете понятия се контролират от интернационалното право. Документът беше подписан от водачите на Русия, Иран, Казахстан, Азербейджан и Туркменистан.

Конвенцията разрешава установяване на границите в регион с планирани ресурси от 50 милиарда барела нефт и над 8 трилиона кубически метра природен газ. Споразумението планува полагане на подводни тръбопроводи и кабели, установяване на национални квоти за лов на риба, само че изключва военно наличие на некаспийски страни.

Владимир Путин - президент на Русия: Конвенцията дава на петте страни изключителни и суверенни права върху Каспийско море, за отговорно асимилиране и потребление на неговите глъбини и други запаси. Надеждно подсигурява решаването на всички настоящи въпроси на правилото на консенсуса и общите ползи. Осигурява кротичък статут на Каспийско море и неявяване в него на въоръжени сили на нерегионални страни.
Каспийско море принадлежи само на Каспийските страни, съобщи и иранският водач. Иран в този момент получава минимален дял и акцентира, че определянето на точните разграничителни линии ще бъде плод на спомагателни сделки.
Хасан Рохани- президент на Иран: Частите от морето за всяка страна ще бъдат избрани в бъдеще. Говоря за морското дъно и подводните сектори. Конвенцията е добра основа да продължим работа за дефинитивно споразумяване.
Срещата на върха в Актау е петата по рода си от 2002-а. Сега бяха подписани и документи за съдействие в търговско-икономическата сфера, сигурността и битката с тероризма.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР