Лидерите на опозицията на Венецуела, искащи да свалят от власт

...
Лидерите на опозицията на Венецуела, искащи да свалят от власт
Коментари Харесай

Заради армията Боливия не е като Венецуела

Лидерите на опозицията на Венецуела, искащи да смъкват от власт социалистическото държавно управление, може би са обнадеждени от оставката на неговия ляв съдружник в Боливия, президента Ево Моралес. Той се отдръпна в неделя след седмици на улични митинги.

Един основен фактор обаче прави боливийския сюжет сложен за осъществяване против венецуелския президент Николас Мадуро: въоръжените сили поредно отхвърлят да вземат страната на протестиращите, както направи в неделя боливийската войска.

Военните във Венецуела застанаха зад ръководещата социалистическа партия макар тежката икономическа рецесия, двете талази на огромни митинги през 2014 и 2017 година и повсеместните рецензии против преизбирането на Мадуро през 2018 година, което всеобщо бе възприето като реализирано с измами.

Въпреки че опозиционният водач Хуан Гуайдо бе приет от над 50 страни за законен президент на Венецуела, опитите му да притегли на своя страна въоръжените сили не са задоволителни, с цел да се откажат те от верността си към Мадуро.

Десетки военни офицери на дейна работа се причислиха на 30 април към Гуайдо по улиците на Каракас. Те приканиха командващите на въоръжените сили да се отрекат от Мадуро, само че протестът завърши безславно, когато военното управление заявява лоялността си към президента.

Разследване на " Ройтерс " сподели, че венецуелските въоръжени сили са мощно повлияни от наличието на сътрудници на кубинското разузнаване, които наблюдават изкъсо връзката на офицерите, обвинени в инакомислие. В допълнение към това промяната на въоръжените сили, която стартира при започване на века към този момент починалият социалистически водач Уго Чавес, раздроби йерархичната верига и ускори политическата обязаност на висшите офицери.

Идеологически убеждения

Въоръжените сили на Боливия в никакъв случай не са имали същите идеологически връзки с ръководещата партия или с нейната лява политика, сподели Франклин Пареха, учител във Висшето учебно заведение на Сан Андрес в Боливия. " В Боливия в никакъв случай не е имало държавно управление с присъединяване и на цивилни, и на военни ", съобщи той. " Въоръжените сили постоянно са били обилно възнаграждавани, само че те в никакъв случай не са имали политически убеждения или интензивно присъединяване в държавното управление. "

Главнокомандващият на въоръжените сили на Боливия Уилямс Калиман обществено прикани в неделя Моралес да се отдръпна. Това даде рамо на протестиращите по улиците, говорещи за измами на президентските избори през октомври, на които бе оповестена победа с най-малък резултат за Моралес.

Този ход бе в ослепителен контрастност с непрекъснатите обети за честност на венецуелския министър на защитата Владимир Падрино към Мадуро макар прерастващите в принуждение улични митинги, обвиняванията в изборни измами и рецензиите от страна на огромна част от интернационалната общественост. Мародерски нападения и барикади по улиците имаше през вчерашния ден в Боливия, обхваната от властови вакуум, който съперниците на Моралес се пробват да запълнят.

Оттеглянето на 60-годишния някогашен овчар на лами раздели Латинска Америка сред страни с десни държавни управления, които приветстваха оставката, и леви държавни управления, казващи, че той е бил жертва на прелом. Опозицията във Венецуела се надява триумфът на митингите в Боливия да помогне за увеличение на участиетото в общонационалните митинги, които съдружниците на Гуайдо свикаха за събота в нов опит да бъде отхвърлен Мадуро.

Уличното раздвижване понижа след еуфорията от януари, когато Гуайдо разгласи Мадуро за грабител и се базира на конституцията, с цел да се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент. Мнозина останаха разочаровани, че смяната е мудна.

На фона на внезапните промени в Боливия обаче опозиционните водачи бързо видяха основните разлики сред двете страни. " Защо събитията в Боливия не се случиха във Венецуела? ", написа в неделя вечерта живеещият в заточение опозиционен водач Хулио Борхес. " Обяснението е в Куба. Режимът в Хавана се е внедрил и е похитил въоръжените ни сили. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР