Лидерите на НАТО ще се срещнат край Лондон за официални

...
Лидерите на НАТО ще се срещнат край Лондон за официални
Коментари Харесай

НАТО дълбоко разделена на 70-ата си годишнина

Лидерите на НАТО ще се срещнат край Лондон за публични диалози през днешния ден. Организацията отбелязва 70 година от основаването си, осведоми Би Би Си.

Разговорите ще се проведат в първокласен хотел до Уотфорд и идват след публично посрещане на представителите на страните членки на Алианса в Бъкингамския замък и на " Даунинг стрийт " 10 във вторник.

До момента двудневната среща е помрачена от напрежение сред съдружниците. Вчера президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и френският водач Еманюел Макрон демонстрираха разликите и неналичието на единение сред водачите.

Изключително детайлно проведеното събитие, което има за цел да покаже единение, не съумя да скрие дълбоките различия сред страните членки на НАТО, разяснява сътрудник на Би Би Си.

Въпреки че бъдещето на 29-членния съюз не е под подозрение, в организацията има различия по отношение на военните дейности на Турция в Северна Сирия, относителното равнище на военни разноски на страните и направените неотдавна мнения от страна на Макрон, че Алиансът е в " мозъчна гибел ".

Лидерите ще се събират за " фамилна фотография " и тричасова публична среща, на която се чака да обсъдят тематики като хакерските атаки, стратегическите провокации на Русия и Китай, защитата и други.

Домакинът Борис Джонсън се чака да напомни на водачите на НАТО за уговорката им, че защитата е в сърцето на организацията и отбраната на " близо един милиард души " на правилото " един за всички, всички за един ".

На първия ден на специфичната среща на върха несъгласията излязоха на повърхността. Тръмп и Макрон се срещнаха за диалози и пред публицистите демонстрираха разликите си за ролята на НАТО, Турция и джихадистите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

Отношенията сред двамата водачи са обтегнати на фона на спор за налозите и търговията.

По-рано във вторник Тръмп съобщи, че коментарът на Макрон за " мозъчната гибел " на НАТО е " доста непочтителен " и " афектиран ".

Също през вчерашния ден Макрон взе участие на среща на " Даунинг стрийт " с турския президент Реджеп Ердоган, немския канцлер Ангела Меркел и премиера Борис Джонсън.

Лидерите по-късно бяха публично посрещнати в Бъкингамския замък и на " Даунинг стрийт ".

Президентът Тръмп и министър председателят Джонсън също организираха неофициална двустранна среща във вторник.

На срещата България е представяна от президента Румен Радев.

През 1949 година 12 страни основават НАТО. Днес в организацията членуват 29 страни, което извънредно доста затруднява Алианса да реализира единогласие. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР