Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна заплаха за доверието

...
Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна заплаха за доверието
Коментари Харесай

НАТО под сянката на Дамоклевия меч на Тръмп

Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна опасност за доверието в техния боен алианс на срещата на върха тази седмица – това идва не от обичайния зложелател Русия, а от ръководителя на най-мощния член, американският президент Доналд Тръмп.

Срещата в седалището на НАТО в Брюксел, дни преди Тръмп да се срещне с съветския му сътрудник Владимир Путин, се обрисува като най-трудната от години, разясниха пред AFP анализатори и представители на пакта.

Съюзниците са готови за голям брой ругатни от страна на Тръмп във връзка с това, че не изразходват задоволително средства за защита, и са обезпокоени, че неговият постоянно песимистичен звук към алианса, който поддържа европейската сигурност в продължение на 70 години, може да прозвучи непосредствено враждебно.

Другите 28 водачи на НАТО се притесняват от повтаряне на случилото се на срещата на върха на Г-7 предишния месец, която приключи с хаос , когато Тръмп внезапно отхвърли заключителното изказване.

" Това, което споделя Тръмп, ще бъде решаващо за бъдещето на алианса, само че не знаем какво ще каже ", сподели посланик от страна на НАТО.

„ Това е сянка, която виси като Дамоклев меч меч над срещата на върха “.

Дипломатите се притесняват, че една тежка среща може да подкопае напъните за проявление на единството пред лицето на възходящата опасност за източния фланг на алианса - изключително откакто Тръмп се срещне с Путин в Хелзинки няколко дни по-късно.

Германският министър на защитата Урсула фон дер Лайен в петък сподели, че срещата на върха би трябвало да покаже единение, като предизвести, че " нашите съперници ще се радват, в случай че има разделяне в НАТО ".

Посланикът на Тръмп в НАТО Кей Бейли Хътчисън насочи сходна искане за естетика по време на диалог с кореспонденти в четвъртък.

Но изменящия настроените си магнат сложи началото на изнервена среща като написа до към десетина съдружници от НАТО, с цел да ги смъмри, че изостават от обещанието си от 2014 година да се опитат да изразходват два % от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година

Понастоящем единствено три европейски страни са постигнали задачата от 2%, а до момента в който чиновници на алианса се надяват, че още четири ще се причислят към листата на срещата на върха на 11-12 юли, е малко евентуално това да задоволи Тръмп.

Той упреква европейските съдружници на НАТО, че разчитат на щедростта на Америка, като сподели предходната седмица, че те се отнасят към Съединени американски щати като " простаци ".

Тръмп даже сложи под въпрос правилото на НАТО за групова защита, при който нахлуване против един член на пакта изисква отговор от всички, за съдружниците, за които съгласно него не заплащат дължимите от тях суми.

Длъжностните лица на НАТО по цялата верига - от генералния секретар Йенс Столтенберг надолу, показват увеличените военни вложения на Съединени американски щати в Европа, откогато Тръмп встъпи в служба като доказателство за непрекъснатия ангажимент на Вашингтон към алианса.

Но мненията, направени от Тръмп, подкопаха това, като най-наскоро той сподели на други водачи на срещата на Г7, че НАТО е " толкоз неприятна, колкото НАФТА ", договорката за свободна търговия в северна Америка, която той заплаши да разтури.

Непоколебимата поддръжка за НАТО е главен принцип на външната политика на Съединени американски щати след основаването на алианса през 1949 година Но, както разкрива появяващата се комерсиална война на Тръмп с Европа, президентът няма никакви терзания по отношение на възходящото стандартно мислене по значими интернационалните въпроси.

Столтенберг акцентира, че способността на алианса да преодолее разликите в предишното, само че Томаш Валашек, шеф на " Карнеги Европа " и някогашен дипломат на Словакия в НАТО, съобщи, че ситуацията с Тръмп към този момент е подкопало способността на пакта да възпира евентуални агресори.

„ Имахме тежки провали н Либия, в Ирак през 2003 година, само че това е качествено друго, когато най-големият съдружник освен има различия с нас, само че в действителност наподобява подготвен да се отдръпна ", сподели Валашек. " Възпирането към този момент е отслабено. "

Тобиас Бунде, началник на политиката и разбора на Мюнхенската конференция по сигурността, отиде даже по-далече, казвайки пред Агенция Франс Прес, " дали НАТО ще може да оцелее по време на президентството му може би ще се радва на разискване ".

Бунде сподели, че НАТО " доста евентуално в никакъв случай няма да бъде надвит от външни сили ", до момента в който продължава да споделя демократичните полезности.

" Но тази причина в този момент е подкопана от вътрешната страна - от няколко нелиберални държавни управления в Алианса и даже от американския президент. "

Напрежението с Тръмп наподобява още по-остро в подтекста на срещата на върха, която ще вземе значими решения за усилване на способността на НАТО да се пази от опасността, която вижда от Русия.

Те ще подпишат две нови военни командвания - едното за отбрана на атлантическите коридори и друго за съгласуване на придвижването на войските в Европа - както и проект за усилване на способността на НАТО бързо да активизира сили при положение на рецесия.

Но всяко различие ще хвърли сянка върху тези съответни стъпки - и ще играе в интерес на Москва.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР