Лидерите на НАТО приеха нова концепция, която нарича Русия най-голямата

...
Лидерите на НАТО приеха нова концепция, която нарича Русия най-голямата
Коментари Харесай

НАТО преминава към подготовка за война с Русия

Лидерите на НАТО одобриха нова идея, която назовава Русия " най-голямата опасност " за Алианса. Освен това Съединени американски щати имат намерение доста да усилят военното си наличие на територията на няколко европейски страни по едно и също време. За какви страни става дума, каква опасност съставляват сходни решения за Русия и какво може да опълчи Москва на това?

В сряда участниците в срещата на високо ниво на НАТО в Мадрид одобриха дефинитивна декларация, в която нарекоха Русия най-значителната опасност за сигурността на Алианса. Лидерите на НАТО утвърдиха нова стратегическа идея до 2030 година Документът е оповестен на уеб страницата на Северноатлантическия алианс. Предишната идея беше призната през 2010 година и беше радикално друга от новата версия, която всъщност е фокусирана върху Русия.

„ Руската федерация е най-значителната и директна опасност за сигурността на съдружниците, както и за мира и стабилността в евроатлантическия район. Тя се стреми да откри сфери на въздействие и директен надзор посредством насила, подривна активност, експанзия и анексия “, се споделя в обновения документ.

НАТО също по този начин назовава опасност за Алианса и задълбочаването на стратегическото партньорство сред Китай и Русия и опитите на тези страни да " подкопаят учредения на правила интернационален ред ". НАТО счита, че Русия желае да дестабилизира страните на изток и юг от страните, участващи в блока. В тази връзка водачите на НАТО се споразумяха за доста увеличение на силите с висока подготвеност на източния фланг.

„ В Крайния север съветската дарба да пречи на съюзническите подкрепления и свободата на корабоплаването през Северния Атлантик е стратегическо предизвикателство за Алианса. Военното струпване на Москва, в това число в регионите на Балтийско, Черно и Средиземно море, както и нейната военна интеграция с Беларус съставляват предизвикателство за нашата сигурност и ползи “, се споделя в документа.

В концепцията се показва още, че НАТО не се стреми към борба и не съставлява опасност за Руската федерация и показва готовността си да поддържа отворени канали за връзка с Москва „ за ръководство и понижаване на рисковете, попречване на ескалация и повишение на прозрачността “.

„ Стремим се към непоклатимост и предсказуемост в евроатлантическата зона и в връзките сред НАТО и Руската федерация. Всяка смяна в връзките ни зависи от това дали Руската федерация ще спре агресивното си държание и ще съблюдава ли изцяло интернационалното право ", се споделя в документа.

Специфичната непоклатимост и предсказуемост, към която се стреми НАТО, излиза наяве от скорошната биография на блока: през 1999 година - бомбардировките на Югославия, през 2001 година - отдръпването на Съединени американски щати от контракта за ПРО, през 2003 година - нашествието в Ирак, през 2008 година - подстрекателството Грузия до спор с Русия, през 2011 година - унищожаването на Либия, от 2014 до 2022 година - военното развиване на територията на Украйна. И в това време през 1999 и 2004 година имаше две талази на разширение на съюза към съветските граници.

Военният специалист, член-кореспондент на Академията на военните науки Александър Бартош счита, че след срещата на НАТО „ процесът на подготовка за война с Русия продължи “. „ Москва ще би трябвало да вземе съществени ограничения за гарантиране на националната сигурност. Разбира се, тази подготовка ще изисква време, старания и запаси, в това число за прекачване на войски. Но не можем да останем неактивни “, споделя Бартош.

Натрупването на военно наличие на НАТО покрай съветските граници е неприятелски ход, който съставлява действителна заплаха. „ И фактът, че на най-високо политическо равнище Русия беше трансферирана от категорията на стратегическите сътрудници в категорията на главните закани за сигурността на Алианса, е още едно удостоверение за това. Съответно в този момент НАТО ще се укрепва в интензивен режим “, акцентира специалистът.

Бартош е уверен, че през идващите месеци НАТО няма да започва открита военна експанзия против Русия, „ само че би трябвало да сме подготвени за всичко “. „ От нас ще се изискват доста съществени ограничения, с цел да подсигуряваме сигурността на западните граници, защото враждебните на Русия сили към този момент ще бъдат ситуирани от северната част на Скандинавския полуостров до Турция “, изясни събеседникът.

Решението да се уточни Китай като източник на стратегическо предизвикателство значи, че „ ще има струпване на сили и средства против Пекин “. „ И това към този момент се прави – основават се спомагателни съюзи в тихоокеанския район. И това също би трябвало да се преглежда като враждебни стъпки към Москва и Китай “, заключи Бартош.

Участниците в срещата на високо ниво в Мадрид също публично поканиха Финландия и Швеция да се причислят към Алианса. Това стана допустимо, откакто Турция анулира ветото си върху участието им, проправяйки пътя за най-значителното разширение на НАТО от десетилетия. Финландия има дълга граница с Русия (1271,8 км), а Швеция може да управлява входа на Балтийско море. Сега парламентите на всичките 30 членки на НАТО би трябвало да гласоподават за изменение на учредителния контракт на блока, с цел да одобряват нови членове. В предишното това лишава до една година, само че този път се чака процесът да завърши по-бързо. Сенатът на Съединени американски щати към този момент се готви да организира чувания по това заявление.

Освен това, след срещата Съединени американски щати оповестиха усилване на групировката на силите си в Европа. Както сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Съединените щати „ ще отговорят на изменящите се условия и също по този начин ще засилят нашата групова защита “. Според него НАТО би трябвало да може да отблъсква заканите от всички направления – във въздуха, по суша и по море.

Вашингтон ще изпрати две спомагателни ескадрили от изтребители F-35 в Европа. Броят на разрушителите в американската база “Рота” в Испания ще бъде повишен до шест. Освен това в Полша Вашингтон ще разположи непрекъснатия щаб на 5-ти армейски корпус (сухопътни войски) на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Именно в Полша се чака най-забележимо подсилване на НАТО. Тази седмица ръководителят на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи, че с цел да се опълчи на " съветската опасност ", Варшава има намерение да усили размера на националната войска от 150 000 на 400 000 бойци.

Предвижда се също закупуването на 500 реактивни системи за залповогън ХИМАРС, 32 изтребителя Ф-35, 250 танка “Ейбрамс” от последната версия, осем системи за противовъздушна защита “Пейтриът”. Според Качински такива ограничения са нужни, с цел да се отговори на „ съветската опасност “, в случай че е належащо.

Освен това Съединени американски щати ще разположат спомагателни системи за Противовъздушна отбрана в Германия и Италия. В Румъния Съединени американски щати имат намерение да разположат " спомагателна " бригада на ротационен принцип от 3000 души, сподели Байдън по време на конференция в Мадрид. „ Ще укрепим ротационните си сили в балтийските страни “, добави американският водач.

Думите на Байдън бяха коментирани от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков. Според него Вашингтон " пропусна опцията да избегне сюжета на ескалация ", който Русия преди този момент е предоставила под формата на оферти за гаранции за сигурност. Дипломатът предизвести, че в страни, където военното наличие на Съединени американски щати се усилва, сигурността няма да бъде засилена, а рисковете ще се усилят. „ Няма да останем длъжни. Имаме благоприятни условия и запаси, сигурността ще бъде обезпечена на 100%, сподели заместник-министърът на външните работи. „ И аз мисля, че тези, които оферират този тип решения, хранят илюзията, че ще съумеят да сплашат Русия – няма да съумеят “, сподели Рябков.

Да прибавим, че някои от участниците в срещата в Мадрид бяха доста войнствени. Белгийският министър председател Александър Де Кро сподели, че спорът в Украйна може да бъде позволен " единствено на бойното поле ". „ И ние би трябвало да продължим да поддържаме президента Зеленски, доколкото е допустимо, с цел да спечелим на бойното поле против съветската експанзия “, сподели Де Кро преди срещата.

Освен това немската преса означи, че американските нуклеарни бомби, съхранявани в Германия, ще бъдат осъвременени. За тези цели Вашингтон ще похарчи 10 милиарда щатски $. В Германия имат намерение да отделят милиарди евро за закупуване на самолети, които могат да смъкват тези заряди. В допълнение към това НАТО изрази подготвеност да усили броя на силите за бързо реагиране от 40 на 300 хиляди души. Това са военни елементи, които страните членки на Алианса са дали разполагаем на Оперативното командване на военно-политическия блок.

Иля Крамник, специалист от Руския съвет по интернационалните въпроси, откривател в ИМЕМО на РАН, боен анализатор, счита, че даже след усилване на наличието си на източния фланг НАТО ще се опита да избегне ескалация. „ Така че в идеалния случай Алиансът ще се ограничи единствено до трупането на въоръжение в Европа. По предписание реториката на Съединени американски щати и НАТО отива по-далеч от същинските планове “, споделя Крамник.

В същото време в дълготраен проект сходни решения на Съединени американски щати и техните съдружници усилват риска от нови военни конфликти в Европа или от ескалация на сегашния спор, в това число териториално. „ В същото време да се замесим в преден конфликт с НАТО е безперспективна концепция, Алиансът въпреки всичко е по-голям. Да им се отговори симетрично също не е вид. Така ще натоварим голословно стопанската система си заради конкуренцията на въоръжението. Това би трябвало да се заобикаля “, сподели анализаторът.

Събеседникът е уверен, че Русия би трябвало да търси асиметрични способи за гарантиране на личната си сигурност, заобикаляйки нуклеарен спор. Най-ефективният отговор ще бъде разполагането на носители на тактически нуклеарни оръжия, да вземем за пример комплекси „ Искандер “ и бойни самолети „ в области, които ни интересуват “. „ Трябва да засилим противовъздушната защита – въздушната мощност е главен детайл от комбинираните интервенции на НАТО. Следователно Алиансът ще разбере, че вероятно пропадане на въздушната офанзива на съветска територия ще накара НАТО да анулира наземната интервенция. Като цяло би трябвало да покажем способността да създадем опасност за самото битие на страните от Алианса “, акцентира Крамник.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР