Лидерите на НАТО на срещата на върха следващата седмица ще

...
Лидерите на НАТО на срещата на върха следващата седмица ще
Коментари Харесай

Столтенберг: Очаквам потвърждение за членството на Украйна в НАТО във Вилнюс

Лидерите на НАТО на срещата на върха идната седмица ще подчертаят обещанието, че Украйна ще се причисли към алианса в бъдеще, съобщи ръководителят на алианса Йенс Столтенберг на конференция, съобщи БГНЕС.


Столтенберг показа, че чака водачите на НАТО да се съгласят за пакет от три детайла, с цел да плиближим Украйна към НАТО.

" През последните 500 дни Москва аргументи гибел и опустошения в сърцето на Европа, за да унищожи Украйна и да раздели НАТО. На идната среща на върха във Вилнюс ще създадем Украйна даже още по-силна и ще изложим визията си за бъдещето ", сподели той.

" На първо място ще се съгласим да въведем многогодишна стратегия за помощ, с цел да подсигуряваме цялостна съгласуемост сред въоръжените сили на Украйна и НАТО. Ще подобрим и политическите ни връзки посредством основаването на Съвет НАТО-Украйна. Очаквам, че водачите на съдружниците ще потвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО, и ще се обединят за това по какъв начин да приближат Украйна към тази цел ", добави Столтенберг.

Той съобщи, че членовете на НАТО са се заели и с 500 млн. евро за многогодишна стратегия, целяща да приближи Украйна към стандартите на алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски също ще участва на двудневната среща в Литва, като ще взе участие в новосъздадения Съвет.

" На срещата на върха ще предприемем нови значими стъпки за подсилване на личната ни сигурност. Ще бъдат утвърдени три нови районни проекта за сигурност за битка с главните закани - Русия и тероризма. На север това е район, който обгръща Северноатлантическия океан и европейската част на Арктика. Централният район обгръща Балтийския район и Централна Европа, а южният проект - Средиземноморския и Черноморския район ", изясни генералният секретар.

Според Столтенберг НАТО ще сложи 300 000 военнослужещи в положение на нараснала подготвеност, включващо и забележителен потенциал за противовъздушна защита.

Както означи генералният секретар на НАТО, за първи път от времето на Студената война насам Алиансът " ще свърже напълно планирането в региона на груповата защита с планирането на своите сили, качества, както и командването и контрола, и ще разшири програмата за учения ".

Според Столтенберг за осъществяването на тези цели ще бъдат нужни повече вложения, в това число най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на държавите-членки.

31-те членове на НАТО към момента се пазарят за окончателната дефиниция на официалното съобщение за това по какъв начин да се прегледа въпросът за участието на Украйна, напомня БГНЕС.

Източноевропейските страни поддържат апелите на Киев за даването на пътна карта, когато спорът завърши.

Но основните сили Съединени американски щати и Германия не са склонни да надвишават обещанието от 2008 година, съгласно което Украйна ще се причисли един ден, без да се дефинира ясна времева рамка, оповестява Агенция Франс Прес.

Дипломатите от НАТО настояват, че съдружниците могат да се откажат от по-строги условия за Украйна, когато тя в последна сметка бъде поканена да се причисли.

" Точната дефиниция ще бъде оповестена, когато се споразумеем ", съобщи Столтенберг.

За да успокоят Киев в това време преди присъединението му, дипломатите настояват, че Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия договарят с Украйна за дълготрайни задължения за доставка на оръжие.

Те ще бъдат отвън рамката на НАТО и надалеч не дават отговор на крайното предпочитание на Киев да бъде обзет от чадъра за групова защита на алианса.

.

Той уточни, че всички сходни гаранции ще " допълват и поддържат " работата, която НАТО прави за доближаване с Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР