Лидерите на ХСС, ХДС и ГСДП Хорст Зеехофер, Ангела Меркел

...
Лидерите на ХСС, ХДС и ГСДП Хорст Зеехофер, Ангела Меркел
Коментари Харесай

Преговорите в Германия за управляваща коалиция ще започнат утре


Лидерите на ХСС, ХДС и ГСДП Хорст Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц

Представители на консервативния блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел и на социалдемократическата партия ще стартират на следващия ден договаряния за сформиране на ново съдружно държавно управление на Германия, съобщи Ройтерс, като се базира на партийни източници.

Меркел и водачът на ХСС Хорст Зеехофер ще се срещнат с водача на ГСДП Мартин Шулц в 9 ч. сутринта в Берлин. След това е планувана среща на 15 политици от трите партии, прибавя Ройтерс.

Това ще е втори опит на Меркел да сформира коалиция след изборите през септември, на които нейната партия Християндемократически съюз (ХДС) и баварският й съдружник " Християнсоциален съюз (ХСС), както и самата ГСДП, претърпяха съществени загуби, отбелязва ДПА.

Агенцията дефинира следните сюжети като най-вероятни по отношение на съдружните договаряния:

Преговорите биват сполучливи. Те довеждат до подписване на съглашение за ръководеща коалиция, което по-късно бива утвърдено на вътрешнопартийно гласоподаване от към 450 000 членове на ГСДП. Тогава Германия се връща към така наречен " огромна коалиция ", т.е. ръководство на двете най-големи политически сили.

Официалните договаряния или изцяло се провалят, или партийните управления реализират съдружно съглашение, което обаче не трябва подкрепено от редовите членове на ГСДП. И в двата случая Меркел няма да има избор и ще би трябвало да стартира да мисли отначало какво да прави.

При подобен процес тя сформира държавно управление на малцинството. Това ще я принуди да търси поддръжка от опозиционните парламентарни групи в Бундестага. Канцлерът към този момент изключва този вид, само че може и да бъде принудена да се върне към него.

Меркел може да направи втори опит да сформира държавно управление със Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП). През ноември договарянията сред ХДС/ХСС и тези две политически сили се провалиха; Зелените остават отворени за нов кръг договаряния, до момента в който управлението на СвДП изключи подобен вид.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер стартира комплицираната процедура за производство на нови парламентарни избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР