Лидерите на Християндемократическия съюз /ХДС/, Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Германската

...
Лидерите на Християндемократическия съюз /ХДС/, Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Германската
Коментари Харесай

Бъдещото правителство на Меркел е в ръцете на ГСДП


Лидерите на Християндемократическия съюз /ХДС/, Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ съгласуваха съглашението за сформиране на нова ръководеща коалиция. Това оповестиха на взаимна конференция водачите на трите политически сили канцлерката Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц.

Възобновяването на този формат на държавно управление, който в Германия се назовава „ огромна коалиция “, остана за Меркел единствената действителна опция за сформиране на кабинет, разполагащ с стабилно болшинство в Бундестага. А за нея самата – финален късмет да резервира поста канцлер.

Въпреки това, на пътя към окончателното образуване на държавно управление сред консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите стои още една преграда, която би трябвало да бъде преодоляна: своето единодушие за повтарянето на „ огромната коалиция “ би трябвало да дадат редовите членове на ГСДП. Това ще стане посредством гласоподаване.

[b]Партийното допитване на социалдемократите[/b]

Редиците на ГСДП сега наброяват над 440 хиляди членове. Всички те в най-скоро време ще получат по пощата текста на съдружния контракт, с цел да се срещнат с него. Мнозина от тях при деликатен прочит ще си зададат въпроса: дали в тази държавна коалиция ясно се вижда позицията на социалдемократите? Или евентуалният съдружен сътрудник ХДС/ХСС е дръпнал чергата към себе си?

Точно както преди четири години последната дума в разногласията за съдружното съглашение ще има ГСДП. Всеки партиен член може да изрази своето отношение към документа, отбелязвайки в получения формуляр „ да “ или „ не “ на новата „ огромна коалиция “. Любопитното е, че даже новите членове на ГСДП, които са влезнали в партията до 6 февруари в това число, ще могат да вземат участие в гласуването. Противниците на „ огромната коалиция “ приканиха всички свои последователи да влязат в партийните редици, с цел да попречат на основаването на коалиция с ХДС/ХСС.

След партийния конгрес на социалдемократите, провел се на 21 януари в Бон, който даде зелена светлина за договарянията с консерваторите, броят на искащите да влязат в редиците на ГСДП стремглаво набъбна. Но партийното управление мъчно може да реши дали болшинството от новите членове са „ за “ или „ срещу “ основаването на „ огромната коалиция “.

За разлика от парламентарните избори през 2013 година, когато 76% от членовете на ГСДП утвърдиха обединението с ХДС/ХСС, този път редовите социалдемократи могат да й се опълчват. Мнозина считат, че настояванията на ГСДП не са изпълнени и записани в съдружното съглашение – да вземем за пример, за събирането на фамилиите на мигрантите. Те са недоволни и от позицията на ръководителя на партията Мартин Шулц. Веднага след изборите за Бундестаг, състояли се на 24 септември 2017 година, Шулц в началото искаше да бъде съпротива, в този момент е подготвен за трети път да направи ГСДП младши сътрудник в държавното управление на Ангела Меркел.

Според последните допитвания, поддръжката за Мартин Шулц и партийния курс на ГСДП е най-ниското равнище. Всичко това заплашва немската социалдемокрация с екзистенциална рецесия.

[b]Страх пред краха на коалицията[/b]

Преди всичко младежкото крило на социалдемократите прикани своите съратници да се разгласят против „ огромната коалиция “ с ХДС/ХСС. Представителите на това крило не са съгласни с провежданата по-рано политика на дребни взаимни отстъпки по отношение на ХДС/ХСС. На 24 септември 2017 година на изборите за Бундестаг гласоподавателите гласоподаваха против „ огромната коалиция “, считат представителите на социалдемократическата юноша.

„ Демокрацията съществува с помощта на различията и опълчването на другите политически лагери. А това съвсем отсъства в „ огромната коалиция “, по този начин аргументират своята позиция представителите на младежите в ГСДП. Техният водач Кевин Кюнерт е един от най-влиятелните оратори в лагера на съперниците на обединението ХДС/ХСС и ГСДП.

Но какво може да се случи, в случай че социалдемократите гласоподават против „ огромната коалиция “? Ще има нови избори – този отговор се чува най-често. Но нещата не са по този начин елементарни. Бундестагът не може да разгласи, че се саморазпуска. Нито Ангела Меркел, нито Мартин Шулц не могат да насрочат нови парламентарни избори. Това ще бъде нарушаване на Основния закон на страната, който обезпечава стабилността на политическата система във Федерална Република Германия. Неговите създатели с всички сили са се опитвали да усложнят честото осъществяване на нови избори, помнейки за политическите събития от епохата на Ваймарската република.

Тогава какви ще са идващите стъпки, в случай че ХДС, ХСС и ГСДП не съумеят да се договорят? Тогава в играта влиза немският президент Франк-Валтер Щайнмайер. Според Основния закон, федералният президент в сходни случаи разполага с пълномощията да предложи на Бундестага канцлер. Преди да насрочи нови избори, своята дума би трябвало да кажат националните избраници. От него зависят и всички последващи стъпки.

[b]Първата стъпка – избор на канцлер[/b]

И по този начин, федералният президент ще предложи на депутатите кандидатурата на канцлер. Дори в случай че основаването на „ огромната коалиция “ се провали, името на тази кандидатура ще бъде най-вероятно Ангела Меркел, тъй като тя е ръководител на ХДС – партията получила най-вече гласове на изборите.

Нейната кандидатура би трябвало да бъде утвърдена с скрито гласоподаване и безусловно болшинство от 709 депутата. До ден-днешен всички немски канцлери, в това число и Меркел, са били утвърдени по този метод още при първото гласоподаване.

Но в този момент обстановката е друга. И по-нататъшното развиване на събитията може да наподобява по следния метод: след два несполучливи опита да сформира държавна коалиция, Меркел, най-вероятно, няма да успее да получи безусловно болшинство от гласове в Бундестага. След което, съгласно Конституцията, има двуседмичен период, през който депутатите би трябвало да гласоподават за този претендент за канцлер, който са предложили самите те. И в този случай е належащо безусловно болшинство. Ако още веднъж не бъде определен канцлер, след приключването на 14 дни „ без отсрочване би трябвало има ново гласоподаване “. И едвам по-късно, според член 63 от Основния закон, на финалния стадий от гласуването за канцлер ще бъде задоволително нормално болшинство за неговото избиране.

[b]Правителство на малцинството или нови избори?[/b]

При сходен сюжет още веднъж доста неща зависят от федералния президент. Той би трябвало да реши дали определеният претендент ще стане новият федерален канцлер, управляващ държавно управление на малцинството, което всякога ще се бори за гласовете на депутатите, с цел да прокара обещано политическо решение.

Алтернативата може да бъде разформироване на Народното събрание и осъществяване в течение на 60 дни на нови избори. Но към този момент водачът на ГСДП не желае да приказва за нови избори, вследствие на които социалдемократите могат да бъдат изпреварени от десните от „ Алтернатива за Германия “. Мартин Шулц има намерение по време на срещи със свои съпартийци в цялата страна да ги убеди да поддържат „ огромната коалиция “. Самият Шулц, който по-рано изобщо не желаеше да става министър в държавното управление на Меркел, в този момент ще седне в креслото на външен министър. Именно това може дефинитивно да настрои против него съперниците на „ огромната коалиция “ измежду социалдемократите. /БГНЕС

-------------------

Нина Веркхойзер, Дъждовни води.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР