Лидерите на Грузия, Молдова и Украйна призоваха Европейския съюз да

...
Лидерите на Грузия, Молдова и Украйна призоваха Европейския съюз да
Коментари Харесай

Бивши съветски републики настояват за старт на разговори за членство в ЕС

Лидерите на Грузия, Молдова и Украйна приканиха Европейския съюз да стартира с тях договаряния за присъединение към блока, съобщи Ройтерс. представени от NOVA.

Агенцията отбелязва, че на този стадий обаче се чака те да получат единствено уверения за поддръжка против възможна съветска експанзия. Еднодневната среща на върха на Източното партньорство също по този начин акцентира лимитираните триумфи на метода на Европейски Съюз към шестте някогашни руски републики, които обгръща самодейността - всички те намиращи се в регион, който Русия счита за собствен заден двор и където тя има екзистенциални ползи в региона на сигурността и други сфери.

Трите от шестте страни - Украйна, Грузия и Молдова - имат териториални разногласия с Москва. Армения и Азербайджан са показани на срещата на върха от своите водачи, само че не се стремят към участие в Европейски Съюз. Президентът на Беларус Александър Лукашенко, на който Западът наложи наказания поради нарушавания на човешките права, не участва.

Според план на заключителната декларация на срещата Европейски Съюз ще " признае европейските желания и европейския избор " на страните по програмата като се изключи Беларус.

В рамките на Източното партньорство съюзът предлага пари, техническа помощ и свободна търговия, само че не и участие. Присъединяването към Европейски Съюз обаче остава привлекателна цел. Дъщерята на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални изрази очакване един ден даже самата Русия да стане член на блока.

" Русия е част от Европа и ние се стремим да станем част от (ЕС) ", съобщи Дария Навална пред Европейския парламент в Страсбург, до момента в който приемаше от името на татко си премията " Сахаров " за принос в региона на правата на индивида.

Преди срещата на Източното партньорство грузинският министър председател Иракли Гарибашвили прикани страната му да бъде призната в НАТО - цел, към която се стреми и Украйна, само че не и Молдова, която е неутрална.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР