Лидерите на големите германски компании гледат оптимистично на евентуална трипартийна

...
Лидерите на големите германски компании гледат оптимистично на евентуална трипартийна
Коментари Харесай

Бизнесът в Германия е оптимистично настроен за трипартийна коалиция

Лидерите на огромните немски компании гледат оптимистично на възможна трипартийна коалиция. Те се надяват, че зелените и свободните демократи, които се чака да бъдат основен фактор за сформиране на новото ръководство, ще съумеят да загърбят разликите си във връзка с дълга и налозите и да станат част от държавно управление с една от двете огромни партии. Това е преобладаващото мнение измежду дузина мениджъри на огромни компании, интервюирани от Financial Times. Те също по този начин са задоволени, че крайните обединения както в ляво, по този начин и в дясно, не са нараснали поддръжката си.

Райнхолд декор Ебен-Ворле, управител на 170-годишна компания снабдител на първични материали и президент на Die Familienunternehmer - асоциация, представляваща фамилния бизнес, има вяра, че Германия през днешния ден има късмет да смени скоростта, откакто двете й съществени партии в продължение на осем години бяха заключени в " огромната коалиция " на канцлера Ангела Меркел Предходното ръководство съгласно него не е съумяло да се оправи с най-големите провокации пред страната.

Карстен Кнобел, изпълнителен шеф на Henkel, производителят на перилните препарати Persil и лепилото Loctite, споделя насладата си, че гласоподавателите са укрепили политическия център и са отслабили партиите във всеки завършек на политическия набор.

Краят на огромната коалиция сред дясноцентристките християндемократи на Меркел и техния сътрудник, Баварския Християн-социален съюз, с център-левите социалдемократи, донесе облекчение за някои. Мениджърите обаче се тревожат, че не изключително безапелационният резултат от изборите може да докара до безредна и нееднородна коалиция, най-вероятно ръководена от Олаф Шолц от ГСДП. Тя може да не успее да се оправи с проблемите, останали след Меркел след години на застой на обществените вложения, по-специално провокациите с изменението на климата и цифровизацията.
В търсене на баланс
" Бъдещият стопански модел на Германия е заложен на карта ", показа изпълнителният шеф на Allianz Оливър Бете, призовавайки за " същинска промяна ", която да съчетава цифровите нововъведения и декарбонизацията.

Неотдавнашната история на Германия с опитите за сформиране на трипартийни обединения обаче не е обнадеждаваща. През 2017 година доста бизнес водачи подлагаха на критика шефа на FDP Кристиан Линднер, че напусна съдружните договаряния с ХДС/ХСС и Зелените.

Днес изпълнителните шефове са по-уверени, че бизнес насочените свободни либерали ще бъдат по-конструктивни и ще имат ролята да лимитират стремежите на по-левите детайли измежду зелените и социалдемократите във връзка с налозите и държавната интервенция, като в същото време да поддържат напъните за битка с климатичните промени. " Очаквам Зелените да насочат държавното управление в вярната посока, до момента в който либералите ще запазят фокуса си върху свободния пазар ", съобщи Хенрик Фолман, управител на едноименната химическа компания.
По-зелена стопанска система и цифровизация
В индустриалния център на Германия също има мощна поддръжка за по-бързо прекосяване към по-зелена и съвременна стопанска система. Херберт Диес, изпълнителен шеф на Volkswagen, който влага 35 милиарда евро за създаване на електрически транспортни средства, тази седмица прикани Германия да увеличи цената на въглеродните излъчвания от 25 евро на звук до 65 евро на звук до 2024 година Подобно покачване е по-високо даже от ангажимент на Зелените за цена на въглеродните излъчвания от 60 евро до 2023 година Диес също прикани за преустановяване на дотациите за изкопаеми горива и последователното унищожаване на въглищата.

Друго очакване на немския бизнес към новата власт е да има повече вложения в цифрова инфраструктура. Високоскоростният широколентов достъп на страната е неустойчив, а огромна част от обществения бранш към момента комуникира по факс. В сряда Търговско-промишлената камара на Германия съобщи, че 61% от 3500 интервюирани компании дефинират дигитализацията като приоритет.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Енергетика 3 Компании 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Градове 1 Енергетика 2 Градове 3 Енергетика
Дали сходна трипартийна коалиция, на която немският бизнес се надява, в действителност ще се случи и дали тя е способна да извърши всички тези промени, остава отворен въпрос. Такова ръководство би било оригиналност за страната.

Стефан Волф, основен изпълнителен шеф на производителя на автомобилни елементи ElringKlinger, разяснява, че би предпочел ръководство да може да се сформира от единствено две партии. Той акцентира риска от политическа неустойчивост, присъщ за други страни с обединения с доста и разнородни сътрудници.

Към днешна дата политическата система на Германия е " доста ефикасна в обезпечаването на непоклатимост, само че не е толкоз добра в предприемането на решителни дейности ", предизвести Клеменс Фуест, началник на институт Ifo в Мюнхен, който организира ежемесечно изследване за бизнес климата в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР