Лидерите на Гърция, Израел и Кипър по време на среща

...
Лидерите на Гърция, Израел и Кипър по време на среща
Коментари Харесай

Кои са газовите тигри на Средиземно море

Лидерите на Гърция, Израел и Кипър по време на среща в Солун взеха решение да ускорят построяването на газопровода EastMed, на срещата си в Солун.

Това написа в. „ Български вести “.

Плановете на този стадий са по тръбите да тече газ, добиван от перспективните залежи по крайбрежието на Израел и Кипър, към Европа. Естествената първа спирка на газопровода е Гърция, а това значи, че през южната ни съседка ще се разпределят обилни количества суровина, освен това не от обичайния за Европа снабдител Русия.

В Солун беше подписан и документ за създаване на електропровод EuroAsia, посредством който електрическа енергия от Израел ще бъде доставяна през Кипър и Гърция до общата европейска енергийна мрежа.

Така Атина се доближава от ден на ден към приемането на основната роля при разпределението на сила в района на Югоизточна Европа. Стъпките ѝ се приветстват от Европа, тъй като са в осъществяване на главната цел за диверсификация на източниците на природен газ. Дискутираният потенциал на EastMed е сред 10 и 16 милиарда куб. метра, т.е. покрай първичния потенциал на мощно подкрепяния от Брюксел Южен газов кулоар (16 милиарда куб. метра с вероятност за удвояване в идната фаза от развитието).

Последното звено на този кулоар е Трансадриатическият газопровод (TAP), който минава през Гърция. Инвестицията, която ще изисква EastMed, е към 5-6 милиарда евро. Дискутираната дата за въвеждане в употреба на новото оборудване е 2025 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР