Лидерите на Франция, Великобритания и Германия - Еманюел Макрон, Тереза

...
Лидерите на Франция, Великобритания и Германия - Еманюел Макрон, Тереза
Коментари Харесай

ЕС демонстрира твърдост пред САЩ за митата и споразумението с Иран


Лидерите на Франция, Англия и Германия - Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел

Лидерите на Европейски Съюз на срещата си в София се сплотиха в решимостта си да бъде непокътнато нуклеарното съглашение с Иран макар решението на Съединени американски щати да се изтеглят от него. Въпросът е бил разискван на снощната им, траялата повече от 3 часа, работна вечеря в българската столица, преди срещата срещата на върха на Евросъюза със страните от Западните Балкани.

Тон за това единение даде още преди вечерята ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. " Днес сме очевидци на ново събитие – капризното държание на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек дори е податлив да си каже, че с такива другари няма потребност от врагове ", съобщи Туск.

Тази неотстъпчивост в тона бе поредно следвана от европейските водачи и в изказванията им в четвъртък след края на срещата.

Споразумението с Иран

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи на конференция в НДК, че оповестените американски наказания няма да останат без резултат. Докато иранците почитат своите задължения, Европейски Съюз също ще се придържа към този контракт, чийто проектант беше и Общността, добави той. Ние в Европейска комисия имаме задача да пазиме нашите предприятия и изключително дребните и междинни компании, добави Юнкер.

Той е бил поощрен от извършения нощес спор, тъй като направените от Европейска комисия оферти за разглеждане от Европейския съвет, са били последвани от държавните и държавни ръководители. Сега би трябвало да действаме и това е повода, заради която ние започваме развой към връщане към по този начин наречения правилник на блокиращия статут от 1996 година, съобщи Юнкер.

Той заяви, че е било взето решение да се разреши на Европейската капиталова банка да посредничи за вложенията на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи съдействието си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, заяви Юнкер.

Т. нар. блокиращ правилник от 1996 година бе основан за заобикаляне на американското ембарго, наложено на Куба. Той позволяваше на европейски компании и съдилища да не се подчиняват на регулации за наказания, въведени от трети страни, и постановяваше, че никое правосъдно решение на задграничен съд, основаващо се на тези регулации не може да се ползва в Европейски Съюз.

Разногласията със Съединени американски щати по кубинското ембарго обаче бяха решени на политическо ниво, тъй че не бе открито на процедура до каква степен ефикасен е този правилник. Проблемът е, че в случай че дадена компания оперира на огромния американски пазар и на надалеч по-малкия ирански пазар, тогава тя не се облагодетелства изключително от обстоятелството, че дейностите й са предпазени в Европа и в Иран, а в Съединени американски щати не са.

Френският енергиен колос Тотал, да вземем за пример, към този момент предизвести, че ще постави завършек на газовия си план в Иран, който стартира през юли 2017 година, в случай че американските управляващи не създадат изключение за него благодарение на Франция и Европейски Съюз.

Впрочем, самият Юнкер още през вчерашния ден изрази песимизъм по повод резултата от сходна стъпка. " Средствата ги има и ще ги използваме. Не би трябвало обаче да се самозалъгваме – средствата си лимитирани ", предизвести той, пристигайки в София.

" Всички в Европейски Съюз споделят визията, че това съглашение не е съвършено, само че считаме, че би трябвало да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети ", сподели немската канцлерка Ангела Меркел.

А френският президент Еманюел Макрон акцентира че " ние ще работим за опазване на съглашението (с Иран) от 2015 година, каквото и да решат американците ". Той също означи, че се работи за по-широко съглашение, което да добави това от 2015 година, като включи ограничаване за иранската нуклеарна стратегия и след 2025 година, когато първичното изтече.

С водачите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и английската премиерка Тереза Мей, заяви нейната говорителка, представена от Ройтерс. " Тримата водачи се ангажираха да работят с останалите страни по съглашението за тази цел. Те подчертаха, че Иран би трябвало да продължи да съблюдава своите отговорности по него ", сподели тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е идващият ръководител на Европейски Съюз за 6 месеца от 1 юли, сподели, че " е значимо страните от Европейски Съюз да работят координирано, и това се видя по време на работната вечеря ". " Тук всички вървим дружно в една посока ", означи той, представен от ДПА. Според него съглашението с Иран е положително за сигурността на Европа, тъй като подсигурява, че Иран няма да се снабди с нуклеарни оръжия.

" Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой към този момент не може да каже дали ще успеем, само че ще поставим всички старания за задачата ", посочи Курц.

Митата

Лидерите на Европейски Съюз също по този начин приканиха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като показаха, че са подготвени за договаряния по въпросите на търговията, само че не под " дулото на револвера ", т.е. под напън.

Съединени американски щати направиха до 31 май в среднощ изключение за Европейски Съюз за митата си от 25 % върху вносната стомана и 10 % върху вносния алуминий. За безсрочно изключение Вашингтон упорства за по-отворен европейски пазар.

По отношение на търговията сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, европейската общественост желае безкрайно изключение от предлаганите тарифни ограничения. Ако Европа получи безкрайно изключение от предлаганите ограничения за облагане с мита, ние сме подготвени да стартираме договаряния с трансатлантическите ни сътрудници, сподели Юнкер и посочи желанието за задълбочаване на енергийното съдействието, в това число и по втечнения газ, както и да има непринудено съдействие сред регулаторите от двете страни и това да е основата за договарянията.

Юнкер заяви също и че има подготвеност, при предпочитание от страна на Съединени американски щати, да се разисква промяна на Световната комерсиална организация. При изискване, че тези изключения са непрекъснати, сме подготвени да обсъдим това по какъв метод най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните артикули, изключително колите, в това число и либерализацията на държавните поръчки, посочи Юнкер и съобщи, че няма да се водят договаряния с " провесен над главите дамоклев меч ".

" Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа, и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничавания във времето ", сподели Макрон.

Европейски Съюз е уверен, че този ход на Съединени американски щати нарушава интернационалните търговски правила и са подготвили собствен лист за " балансиращи " контрамита на стойност 2,8 милиарда евро върху американски артикули, в случай че страните от съюза не бъдат непрекъснато изключени от листата за наказателните американски мита, отбелязва АП.

" Не мисля, че би трябвало да обсъждаме едно или друго основание, когато то опонира на законите на интернационалната търговия, - добави Макрон. - Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна конюнктура. "

С него се съгласи и немската канцлерка Ангела Меркел. " Имаме обща позиция: желаеме изключване от митата без ограничавания, само че сме подготвени по-нататък и за договаряния по отношение на реципрочното понижаване на пречките пред търговията ", сподели тя пред публицисти в София.

Вчера пред Бундестага в Берлин обаче тя съобщи, че " макар всички компликации, с които се сблъскваме тези дни, трансатлантическите връзки са и ще останат от главно значение ".

Необходимостта Европа да реагира на дейностите на Тръмп и неговата администрация стана съществена тематика в дневния ред на софийската среща, установи английският вестник " Гардиън ". Това обаче не значи съгласно вестника, че Европа обръща тил на Америка. Тя би трябвало да прави всичко допустимо, с цел да заздрави трансатлантическите връзки, само че в същото време Брюксел би трябвало да е подготвен, че в избрани моменти ще се постанова да работи, останал самичък, написа " Гардиън ".

Непредсказуемостта

Непредсказуемостта е същинския геополтическия проблем за Европейски Съюз, който става въпрос за най-хубавия ти другар оттатък океана, сподели ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш потребност, когато си в фамилията и когато си с другари, уточни той.

Нямаме високи упования от Иран, само че имаме най-високи упования от Вашингтон, сподели Туск. Съединени американски щати продължат да бъдат нашия най-хубав сътрудник. Нашето мнение е да продължим тясното съдействие с актуалната администрация на Съединени американски щати, само че за тази цел се нуждаем от по-малко прищявки и от по-предсказуем развой, сподели Доналд Туск.

Надяваме се, че нашето единение във всеки аспект - стопански, политически и боен, е главният ни инструмент, сподели още той. Ние сме в положения на ново качество на единение сред 28-те страни на Европейски Съюз, което бе демонстрирано и тук, в София, уточни Туск.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР