Лидерите на Франция, Португалия и Испания проведоха тристранна среща в

...
Лидерите на Франция, Португалия и Испания проведоха тристранна среща в
Коментари Харесай

Европейски лидери участваха в енергийна среща на върха в Лисабон

Лидерите на Франция, Португалия и Испания организираха тристранна среща в Лисабон, отдадена на енергийни въпроси. В центъра на диалозите им са били методите за доставки на природен газ.

Франция, Испания и Португалия напредват с проектите си да диверсифицират енергийните си източници. Това може да значи по-голям импорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати. Различните благоприятни условия разискаха на тристранна среща в Лисабон френският президент Еманюел Макрон, испанският министър-председател Педро Санчес и португалският министър председател Антониу Коща.
Антониу Коща, министър-председател на Португалия: Днес потвърдихме нашата ясна и амбициозна политическа цел - интерконекторите сред Иберийския полуостров и Европа да се усилят с 10% до 2020 година и с 15% до 2030 година Като първа стъпка за постигането на това, подписахме контракт за 570 млн. евро за построяването на електрическа връзка с Франция.
Голямата концепция е да бъде издигната инфраструктура, която да разреши да се внася, съхранява и придвижва природен газ, в това число по нови тръбопроводи.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Фокусът е върху енергийната самостоятелност и климата. И когато приказваме за междусистемни връзки, мисля, че можем да изградим европейска тактика.
Стратегията би спомогнала да се понижи зависимостта на Европа от съветския газ.
Педро Санчес, министър-председател на Испания: Има прогрес по отношение на желанието ни Европейският съюз да финансира и други планове, които биха могли да бъдат приключени през идващото десетилетие.
Трите страни гледат на газа като на краткотраен сурогат в подтекста на все по-засиленото им прекосяване от въглища към възобновими енергийни източници.
 Енергийната успеваемост във фокуса на интернационален конгрес в София Енергийната успеваемост във фокуса на интернационален конгрес в София
В София се организира петата годишна среща на групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа. Домакин на форума е...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР