Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен

...
Лидерите на Франция и Русия са обсъдили създаването на координационен
Коментари Харесай

Путин и Макрон обсъдиха Сирия и атаката срещу МН17

Лидерите на Франция и Русия са разискали основаването на координационен механизъм за Сирия , който да разреши извеждането на страната от спора, съобщи Дойче веле.

Новината беше огласена от френския президент Еманюел Макрон пред публицисти, след срещата му с съветския държавен глава Владимир Путин в границите на Петербургския интернационален стопански конгрес.

По думите на Макрон, механизмът би трябвало да бъде координиран сред Франция, Германия, Англия, Съединени американски щати, Русия, Йордания, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Той уточни, че участващите страни би трябвало да създадат това в околните седмици.

" Трябва да приказваме за обстановката след войната. Целта е да бъде построена постоянна Сирия. " - разяснява френският президент.

Той акцентира, че от основно значение за уреждането на сирийския спор е приемането на нова конституция, както и провеждането на избори с присъединяване на всички сирийци, в това число бежанците.

 Сирия - илюзията, че войната може да спре
Сирия - илюзията, че войната може да спре

Опасността от ескалация пораства...

Руският президент Владимир Путин съобщи, че няма опция на политическото решение за излаз от спора. По думите му, би трябвало да се гледа оптимистично и да се търси решение с " политически средства ".

На конференцията след срещата сред двамата президенти беше наранена и тематиката за сваления над Донбас малайзийски " Боинг " . По-рано от интернационалния проверяващ екип оповестиха, че ракетата " Бук ", с която е изумен самолетът, е изстреляна от територията на 53-а зенитна ракетна бригада на съветската войска , дислоцирана в Курск.

 Идентифицираха съветска ракета за сваления аероплан MH17 в Украйна
Идентифицираха съветска ракета за сваления аероплан MH17 в Украйна

Ръководеният от холандци екип оповестява, че ракетата е пристигнала от установка, основана в Западна Русия

Във връзка с това Путин съобщи, че не е осведомен с детайлите от заключението на интернационалната следствена група и че Русия може да признае заключения по случая " единствено при свое пълноценно присъединяване в следствието ".

Макрон от своя страна уточни, че е уверен в обективността на следствието по случая с малайзийския МН17.

Към двамата държавни водачи беше заложен въпрос за украинския режисьор Олег Сенцов, наказан в Русия на 20 години отнемане от независимост по обвиняване за подготовка на терористични актове. Сенцов към този момент 10 дни е в безсрочна гладна стачка.

Путин съобщи, че режисьорът е бил арестуван " за подготовка на терористични актове, а не за своята журналистическа активност ", бъркайки Сенцов с украинския публицист в Роман Сущенко, който също беше задържан в Русия. След това Путин смени тематиката с роман за арест на съветски публицист в Украйна, като попита за какво френската преса не се интересува от това.

По-рано участничките в групата " Pussy Riot " разгласиха във в. " Le Monde " послание към Макрон с молба да изиска от Путин освобождението на Сенцов.

Френският президент от своя страна съобщи, че по време на срещата е обсъждано както ставащото със Сенцов, по този начин и ориста на съветския режисьор Кирил Серебренников, който е под домакински арест, откакто беше упрекнат в разхищение на държавни средства. На неуместния за Кремъл Серебренников не беше разрешено да посети фестивала в Кан, където беше показан филмът му " Лято ". След премиерата публиката приветства на крайници отсъстващия режисьор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР