Лидерите на еврозоната са готови да подкрепят България и Хърватия

...
Лидерите на еврозоната са готови да подкрепят България и Хърватия
Коментари Харесай

Ройтерс: България и Хърватия ще бъдат приети в чакалнята за еврото всеки момент

Лидерите на еврозоната са подготвени да поддържат България и Хърватия за Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), прочут като чакалнята за еврото, настояват четири източника на " Ройтерс ".

За през днешния ден следобяд е планувана постоянната среща на Еврогрупата (държавите от еврозоната). Една от точките в дневния ред е разглеждането на Конвергентния отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който прави оценка готовността на страните от Европейски Съюз отвън единната валута да одобряват еврото. По тази точка се чака да се обсъдят и двете публични кандидатури за ERMII – на България и Хърватия.

Утре пък ще се организира съвещание на ЕКОФИН, в който вземат участие финансовите министри на Европейски Съюз.

Решение по въпроса за ERMII най-вероятно няма да бъде оповестено през днешния ден, тъй като преди гласуването на кандидатурите за чакалнята би трябвало да има публично решение на управата на ЕЦБ, че България и Хърватия влизат в Банковия съюз на Европейски Съюз. Освен това, по информация на " Ройтерс ", в идващите часове остава да се доуточнят дребни елементи към решенията. Заради тях е допустимо отсрочване на решението и след уикенда, само че съгласно организацията проблемите няма да осуетят позитивната развръзка.

Според два от източниците на осведомителната организация изходът ще бъде разгласен след затваряне на пазарите, евентуално в петък вечерта или през уикенда, с цел да да се предотвратят пазарни спекулации. Ако двете страни бъдат позволени до ERMII, ще бъдат оповестени и валутните курсове на лв. и куната към еврото, с които те влизат в механизма. За разлика от лв., куната не е с закрепен курс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР