Лидерите на Европейския съюз трябва да гласуват през октомври за

...
Лидерите на Европейския съюз трябва да гласуват през октомври за
Коментари Харесай

Туск в Скопие: ЕС да започне преговори със Северна Македония за членство

Лидерите на Европейския съюз би трябвало да гласоподават през октомври за започване на договаряния със Северна Македония за присъединение към Общността. Това прикани ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от " Политико ".

Туск повтори поддръжката си за покана Северна Македония да се причисли към Европейски Съюз по време на аудиенция в Скопие след среща с премиера Зоран Заев. Бившият полски министър председател също похвали страната за разрешаването на дългогодишния спор за името с Гърция.
 Германия и Полша желаят консолидираното на Албания и Северна Македония в Европейски Съюз
Германия и Полша желаят консолидираното на Албания и Северна Македония в Европейски Съюз

Интегрирането на балканските страни е в стратегически интерес на Европейски Съюз

" Когато водачите на Европейски Съюз се срещнаха през юни, преди три месеца, те се ангажираха да вземат " ясно и значимо " решение през октомври дали да стартират договаряния с вас и вашия комшия Албания ", разгласи Туск на конференция със Заев. " Ясно показах персоналните си визии през юни: вашата страна през последните две години направи всичко, което се очакваше от вас за Европейски Съюз, с цел да могат да стартират договарянията в сходство с рекомендацията на Европейската комисия . Това продължава да бъде мое мощно разбиране. Вашата страна направи всичко ", добави Туск.

Полският политик, който ще приключи втория си и финален мандат като ръководител на Европейския съвет в края на ноември, разяснява още, че е изискал да посети Северна Македония, с цел да покаже поддръжката си.
 Европейски Съюз отсрочи решението си за Северна Македония и Албания за октомври
Европейски Съюз отсрочи решението си за Северна Македония и Албания за октомври

Заради лимитираното време и значимостта на въпроса Съветът ще се опита да одобри решение допустимо най-скоро и не по-късно от октомври 2019 година

" Заради това през днешния ден съм в Северна Македония ", обърна се той към Заев. " Искам да е кристално ясно: в Брюксел няма подозрение за вашия политически ангажимент към върховенството на закона и битката с корупцията ", сподели още Туск.

В края той прикани евролидерите да поддържат позицията му.

" Скопие е допустимо най-хубавото място, където бих желал да прикани водачите на Европейски Съюз: Сега вие свършете вашата част, тъй като Северна Македония към този момент го направи ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР