Лидерите на Европейския съюз смятат, че е време да се

...
Лидерите на Европейския съюз смятат, че е време да се
Коментари Харесай

Тъй като не вижда военен отговор на напрежението между Израел и Палестина, ЕС планира по-мирно бъдеще

Лидерите на Европейския съюз считат, че е време да се положат основите за бъдещи връзки сред Израел и палестинците, където въоръжената формация Хамас не управлява Газа

От LORNE COOK Associated Press, 27 октомври 2023 година, 7:24 ч.

БРЮКСЕЛ -- Толкова далечна, колкото и вероятността на мир може да наподобява, водачите на Европейския съюз имат вяра, че е време да стартират да поставят основите за бъдещи връзки сред Израел и палестинците, където войнстващата формация Хамас не управлява Газа.

Осъзнавайки, че недоволството и даже спорът в по-широкия район на Близкия изток и Персийския залив са подхранвани от десетилетия на напрежение сред Израел и палестинците, блокът от 27 страни стартира да изследва способи за осъществяване на от дълго време поддържан блян за Европейски Съюз - две страни живеят спокойно един до друг.

Тъй като броят на жертвите на палестинците надвиши 7000 и Израел извърши въздушни удари в петък в отговор на кървавото навлизане на Хамас в Южен Израел, Европейски Съюз водачите, които се срещнаха в Брюксел за втори ден, насърчиха по-широки дипломатически начинания и начинания за сигурност, с цел да спрат спора от разпространяване и в последна сметка да не стартира още веднъж.

„ Историята на това Конфликтът не стартира с офанзивите на 7 октомври и няма да приключи със сухопътна война в Газа “, сподели ирландският министър председател Лео Варадкар. „ Много, доста ясно е: 75 години спор сред Израел и арабите, войни, терористични офанзиви, голяма неустойчивост. Това няма да свърши поради военно решение. Не може. “

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо сподели, че „ чистата политика за сигурност и чистото решение за сигурност е част от повода (този конфликт) се е случило. Така че в един миг би трябвало да стартира политически разговор. “

Освен лоста за помощ и търговия, 27-членният блок няма явна роля в сигурността спорът. Той поддържа правото на Израел да се пази против Хамас, който умъртви повече от 1400 души в Израел. Хамас държи минимум 229 пленници в Газа, в това число десетки жители на Европейски Съюз.

Но защото цивилните жертви в Газа нарастват, той също желае Израел да зачита интернационалното право. Хамас е в листата на Европейски Съюз с терористични организации и не получава финансиране от блока. Наистина, в ход е преразглеждане на неговата забележителна помощ за палестинците, с цел да се подсигурява, че нищо не е изтекло към групата.

Страните-членки на Европейски Съюз от дълго време са разграничени в позициите си за района — Австрия, Германия и Унгария, които са правилни поддръжници на Израел, Испания и Ирландия, са по-гласни в поддръжката си за палестинците — само че блокът има доверие като европейски план, учреден на мира.

„ Всичките 27 страни се съгласиха с това “, сподели Варадкар пред кореспонденти. „ Трябва да има решение с две страни и че би трябвало да имаме мирна конференция и че Европейският съюз би трябвало да бъде част от това. “

Европейски Съюз години наред се пробва да разпространява концепцията за израелска и палестинска страна с граници, открити най-вече като през 1967 година - преди Израел да превземе и окупира Западния бряг и Газа - с някои замени на земи, контрактувани сред тях. И двамата биха имали Йерусалим като своя споделена столица.

В изказване, контрактувано през нощта, водачите споделиха, че са „ подготвени да допринесат за съживяването на политически развой въз основа на решението с две страни “. Те също по този начин споделиха, че Европейски Съюз „ приветства дипломатическите начинания за мир и сигурност и поддържа скорошното осъществяване на интернационална мирна конференция. “

Испанският министър председател Педро Санчес сподели, че мирът конференцията би трябвало да се организира в границите на шест месеца.

Това ще значи по-тясно съдействие със съседите на Израел, Египет, Йордания и Ливан, както и със страни от Персийския залив като Катар, която има връзки с Хамас, които биха могли да оказват помощ за освобождението на заложниците. Исканията на Иран би трябвало да бъдат ръководени. Саудитска Арабия и Турция могат да играят основна роля.

Висши чиновници на Европейски Съюз признават, че напъните им за интернационален мир до момента не са били ефикасни. Това е петата война сред Израел и Хамас и броят на смъртните случаи през последните три седмици надвишава общия брой на убитите в предходните четири, който се прави оценка на към 4000.

„ Ако не спрем този цикъл на принуждение, той ще се повтори в бъдеще. Нивото на доверие сред израелци и палестинци, което към този момент беше извънредно ниско през последните години, в този момент е на равнището на Мъртво море “, написа в блог тази седмица ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

“Мирът няма да пристигна сам; би трябвало да се построи “, добави Борел, който управлява интернационалните дипломатически старания от името на Европейски Съюз. „ Решението с две страни остава единственото жизнеспособно, което познаваме. И в случай че имаме единствено едно решение, би трябвало да вложим цялата си политическа сила в постигането му. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР