Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха

...
Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха
Коментари Харесай

Евросъюзът довърши всичко, което бе възможно за тази година

Лидерите на Европейския съюз завършиха последната си среща на върха за 2022 година със съглашение да дават 18 милиарда евро за финансиране на Украйна през идната година и постановиха повече наказания на Русия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Също по този начин страните-членки утвърдиха дефинитивно въвеждането на най-малък международен корпоративен налог за мултинационалните компании, откакто Полша подвигна ветото си.

Европейският съвет замрази 6.3 милиарда евро за Унгария заради опасения за бюджета на общността и като превантивна мярка против нарушение на върховенството на закона, само че утвърди нейният проект за възобновяване и резистентност в размер на 5,8 милиарда евро.

Европейски Съюз остави за съвещанието в понеделник на министрите на енергетиката да довършат съглашението за огрраничаване на цените на природния газ.

В последния миг Полша отдръпна ветото си върху световния най-малък корпоративен налог, деблокирайки серия от свързани с него съглашения, в това число заема за Украйна, в която Русия нахлу преди съвсем 10 месеца.

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание повече помощ по отношение на прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната към този момент е донесла на страната му.

„ Нашата обща решителност да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в филантропичната област за толкоз дълго, колкото е належащо, остава ненарушен “, сподели Шолц след диалози сред водачите на 27-те страни от Европейски Съюз в Брюксел.

Лидерите на Европейски Съюз съгласуваха девети пакет от наказания против Москва за войната против Украйна, в който наред с други са включени имената на още близо 200 души, както и възбрана за вложения в минната промишленост на Русия.

Решението, изискващо единогласие, бе взето откакто Полша и Литва предизвестиха, че от предлаганите изключения за продоволствената сигурност могат в действителност да се възползват съветски олигарси, разрастващи бизнес с торове.

След доста различия през цялата година Европейски Съюз наподобява също се сплоти и по въпроса по какъв начин да се лимитират цените на бензина и европейските водачи разпоредиха на своите министри задача да завършват работата до понеделник. Дори Шолц, който оглавяваше опозицията против такава интервенция на пазара, чака тогава дефинитивно съглашение.

Срещата на върха натовари Европейската комисия да направи съответни оферти при започване на идната година, с цел да поддържа авангардните промишлености на Европейски Съюз, в това число биотехнологиите и изкуствения разсъдък, като в същото време се резервира конкуренцията вътре в защитавания грижливо обединен пазар на блока от 450 милиона консуматори.

Срещата на върха даде също формален статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз, и неговите водачи се съгласиха да се срещнат още веднъж през февруари, с цел да обсъдят увеличаващата се имиграция към Европейски Съюз.

ЗА БЪЛГАРИЯ - ШЕНГЕНСКСА НАДЕЖДА

Държавните и държавните ръководители на Европейския съюз утвърдиха влизането в Шенген на Хърватия и показаха вяра България и Румъния да съумеят да създадат това през 2023 година. Това сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на конференция след срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

„ Потвърдихме влизането на Хърватия в Шенгенското пространство. Надяваме се България и Румъния да се причислят към Шенген през 2023 година “, сподели той. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен увери, че Комисията ще направи всичко допустимо България и Румъния да се причислят към Шенген допустимо най-скоро.

По-рано нидерландският министър председател Марк Рюте, който е най-остър конкурент на България, съобщи, че не й споделя " не ", а " не в този момент ", с което насочи тематиката към несигурно бъдеще.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР